Регионалните съвети на КНСБ в Хасково и Велико Търново проведоха отчетно-изборните си заседания

Васил Тодоров, РС Велико Търново, и Веселин Тодоров, РС Хасково, бяха номинирани за областни координатори през следващите 5 години. Това се случи на провелите се на 20 и 21 октомври отчетно-изборни заседания на двата регионални съвета. Решенията ще бъдат гласувани от Координационния съвет на КНСБ.

Синдикалните председатели от областта приеха също правилниците за дейността си през новия мандат, отчетите на двете регионални структури за предходния, както и плановете за синдикализация.

На срещите присъстваха президентът Пламен Димитров, вицепрезидентите Даниела Алексиева, Тодор Капитанов и Огнян Атанасов, зам.-председателят на ЦКК Райна Джагалова, националните секретари Марина Ставрева, Иванина Янкова и Александър Шопов. Председателят на НСФТКТУ Лилия Петкова и зам.-председателят на ФСЗ Пламен Радославов бяха гости на събитието в Хасково.

В контекста на текущата социално-икономическа обстановка Пламен Димитров сподели своето мнение, че има немалка вероятност за предсрочни избори през март 2023 г., на които обаче ще има още по-слаба избирателна активност. Този развой на събитията е изключително рисков както за българските домакинства, така и за икономиката на страната, и носи след себе си дълбоки дългосрочни проблеми. Въпреки това КНСБ ще направи всичко възможно исканията на работниците да бъдат чути. Президентът на конфедерацията коментира пред синдикалните председатели и предстоящото националното протестно автошествие в столицата на 11 ноември.

Димитров разясни и финансовото и икономическото състояние на страната. “Твърденията, че държавата е финансово нестабилна, са неверни или поне силно преувеличени. Данните за миналата година бяха ревизирани от НСИ и потвърдени в четвъртък от Евростат – реалният растеж на БВП на България за 2021 г. е над 7%. Пари и занапред има. Икономиката продължава да расте”, категоричен бе той.

Президентът на КНСБ подчерта също, че повишаването на заплатите не е причина за ръста на инфлацията, както посочват някои източници. “Причинителите на инфлацията са три: енергоносителите, спекулативните цени и липсата на регулаторни действия спрямо тях”, уточни той.

“70% от БВП се акумулира от потреблението. Ако нашите доходи намаляват, намалява и потреблението. А това води до спад на растежа на икономиката. Жизнено важно е доходите да бъдат повишени и с цел да се избегне движение на икономиката надолу, за да не се стигне до рецесия”, обясни Димитров.

Огнян Атанасов разясни ползите от плановете за енергийна ефективност на местно ниво, както и необходимостта от качествено функциониращи комитети и групи по условия на труд. Тодор Капитанов коментира националната протестна кампания “Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата”. Даниела Алексиева призова за действия по изграждането на регионални младежки структури и за амбициозен подход към местните планове за синдикализация.