Лула да Силва бе избран за трети път за президент на Бразилия

Луис Инасио Лула да Силва – една от водещите личности в синдикалното движение на Бразилия, бе избран за трети път за президент на страната на провелия се в неделя втори тур на изборите.

С над 60 млн. гласа (50,90%) основателят на Партията на работниците на Бразилия надделя срещу досегашния крайнодесен президент Жаир Болсонаро, с което счупи собствения си рекорд. През 2006 г. Лула получи 58 295 042 гласа, което досега бе най-големият брой гласове за подкрепа в историята на Бразилия.

Лула ще се завърне в президентския дворец Планалто три години след като напусна затвора в Куритиба, Парана. Той бе осъден след непотвърдени обвинения в корупция, повдигнати от бившия съдия Серджо Моро и предизвика мощна синдикална вълна в целия свят в своя подкрепа. Моро, министър на правосъдието в правителството на Болсонаро, арестува Лула, когато той имаше предимство в електоралните нагласи в разгара на предизборната кампания през 2018 г. През 2021 г. всички решения, взети от Моро, бяха отменени от Висшия федерален съд, което даде възможност на Лула да се върне към политическия живот.

Държавни и правителствени ръководители признаха днес победата на Лула на изборите и го поздравиха. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в публикация в Twitter, че “очаква с нетърпение да работи с Лула”. Бившият президент на страната Фернандо Енрике Кардозо също го поздрави чрез публикация в Twitter. „Поздравления за победата на Лула. Демокрацията победи, Бразилия победи”, заявява Кардозо. Френският президент Еманюел Макрон поздрави Лула за победата му на изборите: “Поздравявам те за твоето избиране, което поставя началото на нова глава в историята на Бразилия. Заедно ще обединим усилията си, за да посрещнем многобройните общи предизвикателства и да подновим приятелската връзка между нашите две страни”.

Антониу Коща, министър-председател на Португалия, написа: “Вече имах възможността сърдечно да поздравя Лула за избирането му за президент на Република Бразилия. Очаквам с нетърпение съвместната ни работа през следващите години в полза на Португалия и Бразилия, както и в името на големи световни каузи”. Премиерът на Испания Педро Санчес заяви, че бразилците са избрали “прогреса и надеждата”. Президентът на Чили написа: “Лула. Радост!”

“Няма две Бразилии, ние сме един народ, ние сме една голяма нация”, каза 77-годишният Лула в своята първа реч след обявяването на резултатите. Той се обърна и към другите държави с посланието, че Бразилия се завръща на световната сцена, за да играе отново водеща роля – особено в опазването на климата. “Оставете ни да докажем, че е възможно да има просперитет без да разрушаваме природата.”