Украински и молдовски синдикати се присъединиха към ЕКП

Европейската конфедерация на профсъюзите приветства в семейството си Федерацията на профсъюзите на Украйна (FPU), Конфедерацията на свободните профсъюзи на Украйна (KVPU) и Националната конфедерация на профсъюзите на Молдова (CNSM).

“Бъдещето на Украйна и Молдова е в Европейския съюз, а синдикатите на Украйна и Молдова се нуждаят от подкрепата и солидарността на ЕКП, за да защитават правата на работниците в тези трудни и опасни времена и да съдействат за гарантиране, че интересите на работещите са представени в процеса на присъединяване. Влизането в ЕС означава, че Украйна и Молдова ще трябва да прилагат законодателството на ЕС, включително социалните и работническите права. Неотдавнашните мерки на украинското правителство за атакуване на колективното договаряне и колективните трудови договори са неприемливи и ще трябва да бъдат отменени”, коментира генералният секретар на ЕКП Лука Визентини.

Той допълни, че “синдикатите се основават на солидарността, а народът на Украйна се нуждае от нашата солидарност повече от всякога. ЕКП ще продължи да призовава за прекратяване на войната в Украйна”.

ЕКП подкрепя профсъюзите в Украйна и Молдова, които дават подслон на хиляди разселени лица и бежанци и осъжда руското нахлуване в Украйна.

Европейската конфедерация също така подкрепя присъединяването на Грузия към ЕС и се надява скоро да приеме грузинския профсъюз GTUC в своето семейство.