Благоевград, Враца, Шумен, Видин и Търговище също се включват в протеста на 11 ноември

Регионалните съвети на КНСБ в Благоевград, Враца, Шумен и Видин съвместно с КТ “Подкрепа” представиха пред местните медии в съответните областни градове исканията на двата синдиката, за които ще настояват по време на националното протестно автошествие на 11 ноември в София.

В залата на РС на КНСБ в Благоевград вчера Силвия Христова, областен координатор за Благоевградска област и Бонка Ичкова, ОК на СБУ-Благоевград, коментираха общата декларация на двата синдиката в областта на доходите, зеления преход и енергетиката, трудовите и синдикалните права.

Силвия Христова обобщи основните искания на синдикатите: ръст на доходите, който да компенсира кумулативната инфлация, която понастоящем е 18, 7%; увеличение на минималната работна заплата от януари 2023 г. на 850 лв.; ръст през идната година с минимум 13% на заплатите в частния и бюджетния сектор, като за агенциите, работещи на терен, той да е най-малко 20%; въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната заплата. Тя представи и данните от изследването на ИССИ на КНСБ за заплатата за издръжка.

“Благоевград остава на дъното на класацията по доходите с 32 процента по-ниска СРЗ от тази за страната. 1139 лева е средната брутна работна заплата за областта”, отбеляза Христова.

Бонка Ичкова коментира, че най-силните притеснения са свързани с бюджета за 2023 г., тъй като отново съществува опасността държавата да се окаже без одобрена финансова рамка. “Опасяваме се да не се наложат т. нар. „дървени ваканции“ поради невъзможността да се плаща издръжката на училищата и преминаване на онлайн обучение, което е убийствено за образованието на всички нива”, поясни областният координатор на СБУ в Благоевград.

От КНСБ и КТ “Подкрепа” в Благоевград предупредиха за вероятност от неконтролиреуми протести, ако доходите на бъдат компенсирани спрямо инфлацията.

До момента дванадесет организации на КНСБ в областта са се включили в протестната кампания с искания към работодателите и държавата. Най-активни в кампанията са медицинските специалисти от МБАЛ Благоевград АД, които протестират ефективно всеки ден от 19 октомври до момента, а напрежението продължава да ескалира. Утре, 2 ноември, за трети път ще бъде затворено възлово кръстовище в града. Протестиращите внесоха обръщение до министъра на здравеопазването Асен Меджидиев, до Народното събрание, до президента Румен Радев, омбудсмана Диана Ковачева и други. Техните искания са свързани с увеличаване на основните работни заплати, кадровия дефицит, голямото количество извънреден труд, който полагат, липсата на работно облекло и др.

 

Областният координатор на КНСБ във Враца Илонка Петрова също представи вчера пред местните медии основните искания на синдикатите, като посочи и необходимостта от стартиране на бипартитно договаряне на препоръчителни индекси за ръст на заплатите в реалния сектор, което да има ежегоден характер.

Дарина Тодорова, ОК на СБУ, подчерта, че ако заплащането не е пропорционално на извършената работа и стреса в професията, то няма как да бъдат привлечени младите хора към образователната система.

Синдикалистите изтъкнаха и проблемите в културния сектор и недостига на служители поради ниското заплащане и лошите услови на труд. От синдикалната организация в “Напоителни системи” пък се надяват да бъде спазено обещанието за повишаване на възнагражденията в дружеството след сключването на допълнителното споразумение към действащия Браншови колективен трудов договор.

Снимка: ТВ Враца

Синдикалистите от Шуменска област обясниха преди дни, че са започнали преговори в 11 предприятия с искане за по-високи доходи, в някои от които заплатите на работниците и служителите са средно 900 лева. По този повод областният координатор на КНСБ-Шумен Радостин Павлов разясни, че това е системен проблем, за справянето с който не са предприемани действия от години.

“За да са такива заплатите на тези места, значи нещо не е както трябва”, каза той. Павлов допълни също, че съществуват и множество сигнали за работодатели, които унижават работниците си, но това нарушение на Кодекса на труда е трудно доказуемо.

Снимка: Радио Шумен

Представители на регионалната структура на КНСБ във Видин пък провеждат активни срещи с ръководствата на предприятия и институции във връзка със спешната нужда от повишаване на доходите, овладяване на инфлацията и излизане от икономическата криза.
Любен Любенов, областен координатор на КНСБ във Видин, обясни, че процес на преговори за по-високи заплати е стартирал в детски ясли, здравни кабинети, училища, Центъра за временно настаняване, Социалните жилища, Регионалния исторически музей, видинския ансамбъл, “Симфониета” Видин, Драматичния театър, “Спортни имоти”, “Чистота”, както и в индустриални предприятия, като при тях предвидените увеличения са от 20 до 40%. “Скоро очакваме резултати”, завърши Любенов.

Снимка: Радио Видин

Областният координатор на КНСБ в Търговище Николай Дяков запозна представителите на медиите с действията на КНСБ на национално и регионално ниво.

Искания с апел за отваряне на процедура за увеличение на работните заплати са внесени до управители и директори на различни институции в бюджетната сфера в региона, посочи той.

Дяков припомни и че според Директивата за адекватни МРЗ и насърчаване на КТД държавата ще има задължение да насърчава колективното трудово договаряне до достигане на покритие с него от поне 80%. В момента то е между 25-30 процента за страната, уточни областният координатор.

Д-р Ана Калоянова, ОК на ФСЗ за област Търговище, засегна болезнени за работещите в сферата на здравеопазването в региона въпроси. Тя обяви, че вече три години служителите в МБАЛ-Търговище не са подписвали КТД. Здравните специалисти получават заплати в пъти по-ниски от заложените в браншовия колективен договор. “От 7-8 години те не получават храна, работно облекло и обувки. Затова нямаме млади лекари. Водени са преговори, но ръководството по закон не е длъжно да ги подпише”, обобщи Калоянова. По думите ѝ на следващата среща те ще настояват за компромисно решение, което да удовлетворява и двете страни.

Даков обяви, че ще използва всички законови средства за удовлетворяване на исканията на работещите за увеличение на възнагражденията. В момента млад лекар без специалност в областната болница получава 980 лв., а със специалност – 1080 лв. основно месечно възнаграждение, поясни той.