Медицински работници от Благоевград отново на протест за по-високи заплати

Медицински работници от Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Благоевград днес излязоха на 12-ти пореден протест за по-високи заплати и по-добри условия на труд.

Те блокираха движението по един от натоварените булеварди в града, след като преди десетина дни направиха същото с настояване да бъдат чути.

Протестът започна пред сградата на МБАЛ – Благоевград, а след това продължи с шествие по централните улици на града до бул. “Св.св. Кирил и Методий”, където бе блокирано движението при кръговото кръстовище.

Пред събралите се здравни работници председателят на синдикалната организация на КНСБ и старша сестра в Инфекциозно отделение Таня Кънева каза, че липсва комуникация с управлението на здравното заведение. Тя посочи, че медицинските специалисти в болницата получават възнаграждение в размер на 910 лева; 710 лева е заплатата на санитарите, а заплатите на лекарите са между 1100 и 1300 лева.

Работещите в болницата настояват за актуализиране на възнагражденията с ръста на инфлацията. Те посочиха, че за 12-часово дежурство от години получават ваучер в размер на 2 лева. „При този изморителен труд, болни пациенти, за които сме отговорни и даваме всичко от себе си, получаваме два лева за 12 часа на дежурство“, каза Кънева.

В протеста на медиците се включиха и вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов и зам.-председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването маг.фарм. Слава Златанова. Капитанов напомни, че от 19 септември тече протестна кампания на конфедерацията за по-високи доходи, а на 11 ноември предстои национално протестно автошествие в София. Исканията ще бъдат поставяни, докато не бъдат чути и не бъдат взети решения в интерес на гражданите, категоричен бе Капитанов.