Синдикатът на служителите в затворите подкрепи протеста на 11 ноември

Синдикатът на служителите в затворите в България заяви с Отворено писмо подкрепа за протеста на КНСБ и КТ “Подкрепа” на 11 ноември.

В писмото, изпратено до министъра на правосъдието Крум Зарков и медиите, се казва:

“Синдикат на служителите в затворите в България се присъединява солидарно към справедливите искания на КНСБ и КТ “Подкрепа” и настоява за увеличение на средствата за заплати в Бюджет 2023 г. за заетите в публичния сектор и всички сфери на икономиката. Очакваното от обществото високо професионално ниво в сектор “Сигурност” трябва да бъде мотивирано от условия на работа, съответни на тези в другите страни-членки на ЕС, и от предсказуема система на заплащане, която отразява важността на задачите, които служителите имат.

От години наред разрешаването на натрупаните проблеми по отношение на възнагражденията и условията на труд в Министерството на правосъдието, са наша кауза. Провели сме редица протести, шествия и акции, чиито брой загубихме и със съжаление отбелязваме, че в последните 13 години, това е била единствена крайна мярка нашите искания да бъдат чути. Унизителното положение на работещите българи е ясно за всички, особено в светлината на статистиките, които определят България, като страната с най-ниската минимална работна заплата в ЕС.

Ето защо, настояваме Министерския съвет на Република България да внесе законопроект за държавния бюджет за 2023 г., който залага увеличение на минималната работна заплата от 710 лв. на 850 лв. и актуализация на заплатите в бюджетния сектор с 15%.

Призоваваме министъра на правосъдието, като работодател на служителите в Министерството на правосъдието, да подкрепи исканията за реакция на институциите в условията на галопираща инфлация и задълбочаваща се криза за запазване на социалния мир.”