Съюзът на синдикалните организации в Министерство на правосъдието се присъединява към протеста на 11 ноември

Съюзът на синдикалните организации в Министерство на правосъдието (ССОМП), включващ Синдикат на пенитенциарните служители и Синдикат “Охрана”, се присъединява към националния протестен митинг и автошествие на 11 ноември, организиран от КНСБ и КТ “Подкрепа”. От ССОМП изразяват солидарност със справедливите и основателни искания в защита на правото на достойно заплащане.

Подкрепяме и исканията за пълно компенсиране на инфлацията, както в държавния, така и в частния сектор. Предложеният от Вас ръст на доходите до края на 2022 г., който да компенсира кумулативно нарастването на инфлацията през текущата година е задължителен. Абсолютно необходимо е да се предвиди увеличение от 1 януари 2023 г. на минималната заплата от 710 на 850 лв., както и ръст на всички работни заплати в частния и бюджетния сектор (с поне 12,5%) и ръст на заплатите на администрацията, която работи на терен (с минимум 15%). Споделяме и факта, че има задълбочаване на проблемите във все повече администрации в страната и нарастване на напрежението сред работещите, като служителите в МП не са изключение, се казва в писмото за подкрепа на протестните действия този петък.

От Съюза посочват още: Нужен е коренно нов подход в отношението към работещите, особено в държавния сектор и вслушване в проблемите им, предвид абсурдността, до която са доведени. Заставаме твърдо зад Вашите искания, които са и наши. Заявяваме, че ще участваме активно при провеждането на организирания от Вас национален протестен митинг-шествие с искания за приемане на Бюджет 2023 и за увеличение на средствата за заплати, защото заедно можем повече!