КНСБ на среща с президента Радев: Без бюджет за 2023 г. няма как да намерим решения

Споделяме вашето очакване България да има редовен кабинет, въпреки че изглежда все по-трудно и невъзможно. Това обаче не променя необходимостта да има бюджет за 2023 година. Това е първото ни искане, а не удължаване на настоящия. Без Бюджет 2023 няма как да намерим решения за балансиране на отделни разходни пера.

С тези думи президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров се обърна към държавния глава Румен Радев на среща в президентството днес. Тя започна по време на протестното автошествие в София, което последва провелия се протестен митинг пред сградата на Народното събрание с настояване за компенсиране на доходите заради високата инфлация.

В срещата, за която КНСБ и КТ “Подкрепа” настояха преди няколко седмици, участваха и Огнян Атанасов, вицепрезидент на КНСБ, главният икономист на конфедерацията Любослав Костов, както и президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов и икономическият съветник Ваня Григорова.

“От няколко месеца се наблюдава нарастващо напрежение сред работещите българи. София днес е само началото, но хората ще тръгнат сами на протести”, отбеляза президентът на КНСБ. Той подчерта, че доходите трябва да догонят равнището на инфлацията и е необходим ръст на минималната работна заплата от 1 януари на 850 лв.

“Оценявам и споделям напълно вашата загриженост и тревога за сериозната инфлация, в която е страната, за доходите на българските граждани, за предстоящата зима, за най-уязвимите хора и как те наистина трябва да бъдат подкрепени. Търсите диалог с всички институции, от които зависи това да се случи”, посрещна своите гости президентът Румен Радев.

Той коментира искането служебното правителство да внесе бюджет за следващата година и посочи, че бюджетът е финансовият план, който изразява политиката на парламентарното мнозинство и на правителството, а такова в момента няма. Държавният глава обясни, че няколко пъти е канил министър-председателя и министъра на финансите по темата. Той отбеляза, че е настоявал да се внесе базов бюджет във вариант с 6,6 процента дефицит.

На срещата бе обсъдена и темата за поетите ангажименти в Плана за възстановяване и устойчивост, според които държавата трябва да намали въглеродните емисии от енергийния сектор с 40% до 2025 г. и да либерализира цените на електроенергията за битовите потребители до 2026 г. КНСБ настоява в тази му част планът да бъде предоговорен и да се защити енергийната независимост на страната. Президентът Радев също бе категоричен, че не трябва да има никаква либерализация на цените за битовите потребители. “Ние сме длъжни и държавата е длъжна да държи максимално дълго битовите потребители да остават на регулирания пазар”, каза Радев и добави, че нашите съседи са зависими от нас по отношение на електричеството.