Работеща България на протест в София днес: Искаме по-високи доходи!

5 хил. работещи от цялата страна се включиха в организирания днес протест от КНСБ и КТ “Подкрепа” с настояване за увеличение на доходите, ръст на минималната заплата от 710 на 850 лева от 1 януари 2023 г., приемане на нов бюджет за следващата година и защита на трудовите и синдикалните им права. Мерките за компенсиране на възнагражденията заради високата инфлация, за подкрепа на домакинствата на прага на зимния сезон и за преодоляване на трудностите в енергийния сектор, произтичащи от Зелената сделка, са отразени в съвместна декларация на двете конфедерации.

Демонстрацията започна в 11 часа пред сградата на Народното събрание и прерасна в автошествие, в което се включиха 1000 автомобила, пристигнали от всички части на България. Протестната колона премина в продължение на два часа и половина по централните софийски булеварди.

Районът около парламента и храм-паметника “Александър Невски” бе блокиран в продължение на часове от струпалите се автомобили. Докато депутатите заседаваха в сградата на плътно обграденото от полицейски кордон Народно събрание, протестиращите издигнаха своите искания за достойни възнаграждения и развяха десетки плакати: “Стига вече работещи бедни”, “Инфлацията расте, доходите не”, “Искаме адекватни заплати”, “Уважавайте българския работник, той е на изчезване”, “Искаме да живеем и работим в България”. В протеста се включиха работници от всички сектори – образование, здравеопазване, енергетика, обществения сектор, лека и тежка промишленост, строителство, транспорт, редом с лидерите на основните членове на КНСБ.

“Днес сме предупредителна група от членовете на двете конфедерации и на тези 2,5 млн. работещи българи, които представляваме. Този, който не слуша народа си, рано или късно носи последствията и отговорността от това. Работеща България казва ясно и силно, днес в София, а от два месеца в цяла България чрез различни протести и стачки – искаме пари, искаме доходите си. Какво по нормално от това да искат хората, когато работят достойно и изкарват смешни пари – да искат повече, за да могат да издържат семействата си”, каза по време на протеста президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той попита: Има ли пари в държавата? Има, разбира се. Надпреварват се по телевизии и радиа да ни обясняват как били свършили, ще задлъжнее държавата и ще влезе в дългова спирала. Нищо подобно – същите тези оставят 1 млрд. лв. непохарчени, а ни казват, че няма пари за всички, които чакат да получат това, което им се полага.”

“Дали най накрая някой ще разбере, че тази инфлация не е заради нашите заплати, обратно – нашите заплати трябва да я платят и догонят. Затова сме справи, нашата кауза е справедлива и ще успеем, бъдете сигурни. Днес автошествието, което има над 1000 коли ще блокира София за още 2-3 часа, но това е за да покажем какво следва. Напрежението в някои сектори стига до ексецивни стойности – хората са готови за стачки, хората са готови за национална ефективна стачка. Ако не чуят тези, които трябва да вземат решенията, ако не намерят начин да успокоят народа, да осигурят и гарантират енергийната независимост, през зимата няма какво друго да се случи освен стачка. Ние никого не плашим, искаме отговорността да вземат решенията и да осигурят увеличението на заплатите. За нас остава борбата. Борбата е справедлива и ще успеем”, каза Димитров.

Протестът получи силна международна подкрепа от синдикални организации, представляващи милиони работещи по света – IndustriALL Global Union, IndustriALL Europе, глобалната синдикална федерация на работещите в обществените услуги PSI и Европейската ѝ структура EPSU. Своята солидарност изразиха и от Общата конфедерация на португалските работници (CGTP-IN). “Проблемите, с които се сблъскват работниците, като повишаването на разходите за живот и посегателството върху трудовите и синдикалните права, трябва да срещат отпор от нас и настояване за отговор, и ние искрено приветстваме вашата протестна акция”, посочват в писмото си за подкрепа от португалската конфедерация.