Огнян Атанасов: От ПВУ да отпадне изискването за намаляване с 40% на въглеродните емисии

КНСБ настоява от Националния план за възстановяване и устойчивост да отпадне изискването за 40% намаление на въглеродните емисии от енергийния сектор през 2026 г. спрямо 2019 г.

Това каза вчера вицепрезидентът на конфедерацията Огнян Атанасов по време на първото у нас годишно събитие, посветено на прогреса на България по реализиране на Плана за възстановяване и устойчивост, организирано от Европейската комисия в България.

Атанасов напомни, че изискването за намаляване на емисиите с 40 на сто спрямо 2019 г. се появи без яснота и в последния момент, преди планът да бъде внесен за одобрение.

“Едва сега на дискусията чухме, че тепърва започваме да разглеждаме какви са сценариите как ще бъде постигнато това, какви ще бъдат резултатите. Ще се радвам, ако някой може да ме убеди, че тези 40% не означават затваряне на тецове и рудници в комплекса “Марица Изток” и останалите региони. Чухме какво ли не – че тецовете ще работят през зимата, когато има натоварване, а през лятото – не. Кой ще плаща, когато не работят? Ние нямаме механизми за компенсации, нямаме такива резерви. По какъв начин ще се случи това? Как да го обясним на хората в централите, които в момента осигуряват енергийната сигурност не само на България, но на страните около нас?”, попита Атанасов. Той посочи, че на събитието е даден пример за действията на Гърция, но той не е удачен: “Гърция затвори четири от централите си в района на Козани и в момента внася ток от България. Това ли искаме – след 2026 г. да внасяме електроенергия, вместо да сме енергийния стожер в региона?”

Атанасов напомни, че по предложение на КНСБ в териториалните планове за справедлив преход е включен проект за картографиране на уменията на работещите, за да има яснота как те да бъдат насочени към нисковъглеродни и високотехнологични производства.

Няма как да се съгласим, че непрекъснато ни се казва, че ще бъдат загубени работни места, но не и колко нови ще бъдат отворени, категоричен бе вицепрезидентът на КНСБ и добави: Знаете какво е мотото на справедливия преход: Никой да не бъде изоставен. Когато комантираме всички проблеми, свързани с енергетиката, смятаме, че това ще бъде изпълнено.

Запис на дискусията можете да видите тук