Работниците в „Ес Ти Ес Медикал Груп“ излизат на протест за по-високи заплати

На 17.11.22 г., четвъртък, от 14 ч работниците и служителите, членуващи в синдикалната организация на Федерация Лека промишленост – КНСБ в “Ес Ти Ес Медикал Груп”, гр. Сандански, организират протестен митинг с искане за адекватно заплащане на труда им.

Протестът ще се проведе в гр. Сандански, ул. „Свобода“ – в отсечката между ул. „Беласица“ и бул. „Европа“, включително и върху жп прелеза в  района. Протестиращите работници предвиждат да спрат изцяло движението в този участък, който се явява едно от основните кръстовища в града.

До протестните действия се стигна след многократни опити за преговори чрез механизмите на колективното трудово договаряне и липса на реакция от страна на ръководството на предприятието за удовлетворяване на справедливите искания на работниците и служителите за адекватно увеличение на трудовите им възнаграждения.

В предприятието работят 400 човека, които с години не са получавали адекватно увеличение на възнагражденията си. Предвид кризата и високите нива на инфлацията, работещите са на ръба на оцеляването си.

Очаква се в протеста да се включат около 200 работници и служители от предприятието, както и синдикалисти от цялата страна, които ще подкрепят исканията на колегите си. Солидарни с исканията на работещите са и международните организации, в които членува Федерация Лека промишленост – IndustriaLL Europe Trade Union и IndustriaLL Global Union, представляващи над  50млн. индустриални работници в 141 страни в света и Европа.

Солидарност със своите колеги изразиха и от синдикалните организации на федерацията в “ИС Видима“, гр. Севлиево и „Мизия – 96“ АД, град Плевен. В декларация, с която изказват своята подкрепа, те посочват, че като се имат предвид високата инфлация, завишените цени на горивата и енергоносителите и необходимите средства за издръжка на живот, застават зад справедливите искания за адекватни работни заплати, увеличение на ваучерите и договаряне на КТД.

Вие искате увеличение на ниските трудови възнаграждения, за да може да посрещнете разходите за издръжка на Вас и Вашите семейства, за да може да си плащате сметките, да има топлина за децата Ви през зимата, да живеете нормално. Стига работещи бедни!, пишат от двете организации.