В Австралия започна световният работнически парламент

Повече от 1000 синдикалисти, представляващи около 200 милиона работещи в над 130 страни, се събраха в Австралия за световния работнически парламент. Той бе открит днес и ще продължи до 22 ноември.

Световният конгрес на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) (World Congress) събира на всеки четири години над 300 национални синдикални организации, за да определи глобалния дневен ред на синдикатите. Сред делегатите е и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Дебатите ще се съсредоточат върху темата за нов социален договор: благоприятни за климата работни места, права на работниците, справедливо заплащане, социална защита, равенство и приобщаване.

Събитието беше открито от Джой Мърфи Уондин, старейшина на австралийското аборигенско племе урунджери, като беше поставен силен акцент върху наследството на първите народи на Австралия с “Добре дошли в страната” и изпълнения на танцьорите от “Джири Джири”, Киърнан Айрънфийлд, Шели Морис и Даниел Уилфред.

Делегатите бяха приветствани от Пат Додсън, сенатор за Западна Австралия от Австралийска партия на труда и старейшина на Явуру, който е посветил живота си на борбата за правата на първите народи: “Това бяха трудни години с човешки катастрофи, които продължават и днес. Окуражаващо е да видя всички вас тук, от цял свят, защитници на трудовите права и правата на човека. В продължение на 250 години първите народи са се борили за признание, справедливост и мир в тази страна. Имаме много допирни точки с целите и стремежите на синдикалното движение. В солидарността има сила, много може да се постигне, когато се обединим. Това е особено важно в свят с рекордни нива на неравенство, експлоатация и разруха.”

Сред другите оратори бяха Президентът на МКП Аюба Уаба (NLC Нигерия), председателят на Австралийския съвет на профсъюзите (ACTU) Мишел О’Нийл и секретарят на ACTU Сали Макманус, която заяви “Тук сме за да се борим за живота си, за да извоюваме най-накрая нови права за работещите хора след години на правителства следващи антисиндикални политики и се чувстваме вдъхновени от енергията в тази зала, енергията на международното синдикално движение.”

Въз основа на проектодекларацията (draft statement) конгресът ще обсъди бъдещите политики на МКП с акцент върху уроците от глобалните сътресения, технологиите и въздействието върху труда, приобщаващото синдикално движение, климата и справедливия преход.

Световният конгрес на МКП приключва на 22 ноември и може да бъде наблюдаван на живо тук (here ) и следен чрез #ITUC22 в социалните медии.