Работници от “Ес Ти Ес Медикал Груп” протестираха за по-високи заплати

Работници от предприятието за специализирано медицинско оборудване “Ес Ти Еф Медикал Груп” в Сандански излязоха днес на протест за по-високи заплати. Инициативата за защита на правото на достойни възнаграждения е на синдикалната организация на КНСБ в дружеството, подкрепена от Федерация Лека промишленост към конфедерацията.

Към работниците днес се присъединиха лидерът на федерацията Цветелина Милчалиева, вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов, синдикалисти от региона.

Те затвориха движението към път Е-79 на входа на града в посока Кулата, а след това протестното шествие се насочи към предприятието с настояване за среща с ръководството на дружеството. Повече от два часа протестиращите стояха пред портала на дружеството и не бяха приети за преговори. Пред тях излезе единствено директорът на отдел Човешки ресурси, който увери, че преговори за сключване на Колективен трудов договор ще започнат в понеделник, 21 ноември. Протестиращите поставиха условие договорът да бъде сключен до 25 ноември. Ако исканията им не бъдат изпълнени, те са готови да преминат и към стачни действия.

Реално протестът в предприятието започна още във вторник. Председателят на синдикалната организация на КНСБ в него Валентина Димитрова обясни, че протестът е защото заплатите не са увеличавани, а инфлацията напълно ги е стопила. Цветелина Милчалиева обясни, че в момента средната работна заплата в дружеството е около 915 лв. Работещите там настояват и за вдигане на купоните за храна, които в момента са в размер на 80 лв. Милчалиева каза още, че от една година се правят опити за преговори чрез механизмите на колективното трудово договаряне с ръководството на предприятието, но без резултат.

В предприятието в Сандански, което е клон на голяма компания с представителства в Италия и Германия, работят 400 души.