Лука Визентини бе избран за генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите

Лука Визентини бе избран за генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите от делегатите на Петия Световен конгрес на организацията, който се провежда в Австралия. Участват над 1000 синдикалисти от над 120 държави.

От май 2019 г. Визентини е генерален секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите. Той поема поста от Шарън Бъроу.

“За мен беше привилегия да работя за Вас и с Вас в продължение на дванадесет години като ваш Генерален секретар и като ваш Председател от раждането на МКП през 2006 г. Основите на нашето глобално семейство са силни, демократични и се ръководят от споделени ценности. Въпреки това трябва да удвоим усилията си за организиране и синдикализиране, за да изградим силата на работниците. Бъдещето, което искаме, зависи от това”, посочи в своето обръщение за довиждане преди конгреса Бъроу.

След избирането си Лука Визентини заяви: “Чувствам се изключително горд, че имам възможност да ръководя МКП и да представлявам гласа на работещите на световната сцена. Благодаря ви, че ми гласувахте доверие. Отдавам дължимото на Шарън Бъроу за нейното невероятно ръководство. Нейните постижения, заедно с невероятния ѝ екип, говорят сами за себе си. Тя изгради силна и уважавана организация, която наистина е глобалният глас на работещите. Но осъзнавам, че това е исторически труден момент за работещите хора. Светът е на ръба на икономически спад и работещите са на предната линия на този спад. Много хора вече преживяват последиците от това. Мирът и демокрацията са застрашени, а възникващите крайно десни движения излагат на голям риск човешките, работническите и синдикалните права. Но ние знаем какво е необходимо. МКП ще оглави призива за нов икономически модел, основан на нов социален договор. Искаме зелени работни места, права на работниците, справедливо заплащане, социална защита, равенство и приобщаване. Това трябва да бъде в центъра на плановете на всички правителства. Става въпрос за социална справедливост, мир и оцеляване и аз няма да се успокоя в борбата за това за работещите хора. Отстояването на справедливи условия на живот и труд за всички хора е най-добрият начин за изграждане на демокрация и мир по целия свят.”