Нов КТД бе подписан в ОП “Транспорт”, гр. Бургас

Нов Колективен трудов договор бе подписан в ОП “Транспорт” в град Бургас.

Това бе първото дружество, в което бе внесено заявление за преговори по КТД с цел постигане на по-високо заплащане в рамките на протестната кампания на КНСБ “Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата!”. Тя започна на 19 септември в София и обхвана почти всички областни градове и стотици предприятия.

Новият договор в бургаското общинско предприятие ще влезе в сила от 1 ноември. В него бяха договорени по-висок клас прослужено време (допълнително трудово възнаграждение за членове на синдиката в размер на 1,2% към основната заплата); цената на извънредния труд става 1,50 лв. на час, а времето на разположение- 1,00 лв.

По една минимална работна заплата работниците ще получават за професионалния им празник “Ден на транспортния служител”, при раждане на дете, а при реализирани икономии и за Великендските и Коледните празници. При смърт на служител дете до 24 г. ще получи три брутни заплати, насочени за неговото обучение. Актуаризирани бяха и средствата за работно облекло с размера на минималната заплата за страната.

Регионалният съвет на КНСБ- Бургас продължава преговорите за КТД във всички предприятия със синдикални организации на територията на областта. Целта да се бъдат постигнати по-добро заплащане и по-добри условия на труд.

Снимка:БНР