КНСБ ще подари синдикална елха на депутатите с исканията на работеща България

КНСБ организира утре, 30 ноември, поредна протестна акция пред сградата на Народното събрание.

Няколко седмици след като на 11 ноември бе проведена демонстрация пред парламента и протестно автошествие по основните булеварди на София, с които бяха поставени исканията в съвместната декларация с КТ “Подкрепа”, утре конфедерацията ще изрази отново несъгласието си с липсата на нов бюджет за 2023 година. (Депутатите днес започнаха разглеждане на първо четене на т.нар. удължителен закон за бюджета, с който се запазват финансовите параметри от тази година.)

Утре конфедерацията ще подари на депутатите протестна синдикална елха. На нея вместо коледни играчки ще бъдат поставени исканията на работеща България. Пространството около служебния вход на парламента ще бъде “украсено” и с протестни синдикални гирлянди. Представителите на КНСБ ще запознаят с исканията депутатите преди влизането им в сградата на парламента.

КНСБ настоява Народното събрание да поиска от служебното правителство да внесе проект на закон за държавния бюджет за следващата година с предвидена в него адекватна политика по доходите. Сред исканията на конфедерацията са ръст на минималната заплата на 850 лв., въвеждане на необлагаем минимум, равен на МРЗ, увеличение с поне 13% на всички заплати в обществения сектор и с минимум 20 на сто за агенциите, работещи на терен.

На 19 септември конфедерацията започна национална протестна кампания “Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата!”, която и до момента се провежда на територията на цялата страна.