Пламен Димитров: Планът за възстановяване трябва да бъде преразгледан

Федерален съвет на Федерацията на независимите синдикати на миньорите се проведе вчера в Арбанаси. По време на разширеното заседание председателят ѝ Валентин Вълчев и представителите на синдикалните организации на миньорите обсъдиха състоянието на въгледобивната промишленост, протестната кампания на КНСБ “Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата!”, директивата на ЕК за адекватни МРЗ и насърчаване на колективното трудово договаряне, присъединяването на България към еврозоната и ОИСР, сътрудничеството с ГИТ.

На събитието присъстваха и президентът на конфедерацията Пламен Димитров, вицепрезидентът Тодор Капитанов и консултантът на синдиката по индустриална политика Валентин Никифоров.

Димитров коментира политическата ситуация в страната, голямата вероятност за нови парламентарни избори през пролетта и гласуваното на първо четене в Народното събрание вчера удължаване на бюджета за 2022 г. Лидерът на КНСБ подчерта, че макар и държавният бюджет да не е пряко свързан с доходите на работещите във въгледобивния сектор, за него е съществен Фонд “Сигурност на енергийната система”, за който, по думите му, трябва да бъдат генерирани огромни суми. “До края на годината се очакват по повече от 1 млрд. лева месечно за енергийни компенсации на небитовите потребители”, добави той.

Приоритет за миньорската федерация е бъдещето на въглищния и енергиен сектор, каза още президентът на конфедерацията и подкрепи искането на двата енергийни синдиката към КНСБ – НФЕ и НСФЕБ, и на ФНСМ за провеждането на извънреден браншови съвет по темата.

Димитров бе категоричен, че Националният план за възстановяване и устойчивост трябва да бъде преразгледан.

Според него залегналата като реформа в плана либерализация на цените на електроенергията за бита трябва да бъде отложена след 2025 г., тъй като с настоящите си доходи българинът не може да плаща в пъти по-високи сметки за ток. Президентът на КНСБ уточни, че макар и в по-късен етап, либерализацията е безалтернативна, тъй като България е единствената страна от ЕС, в която съществува регулиран пазар на електроенергията за битовите потребители.

Ангажиментът на държавата по ПВУ, който трябва да бъде задължително отменен, подчерта Димитров, е намаляването на въглеродните емисии с 40% до 2026 г. Той подчерта, че това би означавало убиване на въгледобива в България. Още повече – страната ще загуби милиарди, които се равняват на половината от ресурсите, гарантирани по плана при спазване на ангажиментите.

Лидерът на конфедерацията допълни, че позицията на президента Румен Радев по темата е същата като тази на синдикатите. Но държавният глава трябва да предприеме по-категорични действия за разрешаването на проблемния въпрос, смята Пламен Димитров.

За момента обаче остава ангажиментът за затваряне на мините до 2038 г. Оптимизирането на въгледобива и преминаването към по-екологично производство на електроенергия не може да се случи без енергийна стратегия, подчерта лидерът на КНСБ и изрази надежда такава да бъде приета в най-скоро време.

Президентът на конфедерацията разясни пред синдикалните председатели и ползите от приемането на България в еврозоната и ОИСР, като каза също, че не очаква сътресения относно влизането на страната в тях.

Вицепрезидентът на синдиката Тодор Капитанов коментира събитията от протестната кампания “Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата!”, която стартира на 19 септември тази година. Той изрази специална благодарност за ангажираността и участието на синдикалистите от ФНСМ по време на националното протестно автошествие, което се проведе в София на 11 ноември.

Капитанов увери членовете на миньорската федерация, че акциите по кампанията, както и преговорите по КТД, не са приключили, и допълни, че протестните действия на синдикатите от цяла Европа също продължават.

Вицепрезидентът на КНСБ отбеляза и намеренията на синдиката за по-тясно сътрудничество с Изпълнителна агенция “Главна инспекция по труда”. Председателят на ФНСМ Валентин Вълчев от своя страна допълни, че такова споразумение би имало голямо значение за сектора поради спецификата на труда на работниците в него.