КНСБ и КТ “Подкрепа” настояват за спешно свикване на Консултативния съвет за зелената сделка

Президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов изпратиха днес писмо, с което настояват за спешно свикване на Консултативния съвет за Европейската зелена сделка до 15 декември тази година.

В писмото, адресирано до председателя, зам.-председателя и членовете на съвета, се посочва:

Планирането на енергиен преход, който е справедлив и плавен, без да предизвиква социални и икономически сътресения в страната, е задача с най-висок приоритет. В тази връзка на 6 юли 2022 г. Консултативният съвет прие работна програма и възложи на специално създадена Комисия за енергиен преход да изхотви и представи анализ за климатична неутралност на икономиката на България със срок 23 септември 2022 г. Такъв анализ вече е изготвен, но неговото представяне пред КСЕЗС напълно неоснователно се бави.

Настояваме КСЕЗС да влезе в своята роля на орган, който може да взима решения, и да обсъди резултатите от анализа, преди да се изготвят сценарии и други интерпретации.

Обръщаме внимание, че резултатите от работата на КСЕЗС следва да се представят в Народното събрание за взимане на окончателно решение по този изключително важен въпрос.

Във връзка с горното настояваме за свикване на Консултативния съвет, но не по-късно от 15.12.2022 г., за да се осигури предприемането на навременни действия за подготовка на политическо решение.