Ръководството на КНСБ се срещна с представители на дипломатическата служба към МВнР

Президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентът Тодор Капитанов и главният икономист на конфедерацията Любослав Костов се срещнаха днес с представители на стачкуващите служители в Министерството на външните работи.
В разговора участваха също Ася Гонева, консултант “Социална защита”, и Анна Белева, главен секретар на ФНСДУО.
Мартин Колев от дипломатическата служба резюмира пред представителите от конфедерацията позицията на стачкуващите, извършените акции и предприетите от тях действия.
Сред проблемите в МВнР, които предизвикаха реакция у служителите на звеното, са липсата на актуализация на заплатите в продължение на години, замразените нива на командировъчните, пътни и квартирни пари, непроменяни от 2017 г. Над 70% от работещите в министерството подкрепят организираните акции, което е показателно за натрупаното голямо социално напрежение в него.
Пламен Димитров увери дипломатите, че КНСБ подкрепя напълно справедливите им искания за повишаване на доходите. Президентът на конфедерацията припомни, че битката за по-високи доходи през тази година продължава, тъй като за синдиката удължаването на бюджета за 2022 година е дори извън законовите норми, а по отношение на възнагражденията в бюджетната сфера, съществува хаос, който вероятно ще се задълбочи.