Константин Чолаков е новият председател на ФСОГСДП

Константин Чолаков бе избран днес за председател на Федерацията на синдикалните организации в горското стопанство и дървопреработващата промишленост.

Това се случи по време на Осмият редовен конгрес на ФСОГСДП, който се проведе на 8 и 9 декември. Сред гостите на събитието през първия му ден бяха президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентът Тодор Капитанов, председателят на НФТ “Химия и индустрия” Красимир Кръстев и председателят на ФНСЗ Валентина Васильонова.

Лидерът на конфедерацията изказа специални благодарности на досегашния председател на ФСОГСДП Петър Абрашев за дългогодишните усилия и отдаденост на синдикалната мисия.

Пламен Димитров въведе делегатите в текущата социално-икономическа и политическа ситуация в страната, като направи и обобщение за дейностите и постигнатите резултати по текущата кампания “Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата”.

Минимум 20% ръст на доходите е основна цел на всички федерации и съюзи, каза Димитров пред синдикалистите от ФСОГСДП. В бюджета, приет на 1 април, не беше предвиден никакъв ръст на работните заплати (освен в образователната система), припомни той. “След акциите на КНСБ в края на юни извоювахме 500 млн. за заплати в актуализацията на бюджета. И във Вашия сектор имаше увеличения – от 10-15%, но това не е достатъчно. Затова стартирахме нова кампания през септември, чиято кулминация бе националното протестно автошествие на 11 ноември”, допълни лидерът на конфедерацията.

“Ние не сме се отказали. Чуваме и знаем от какво имат нужда нашите членове”, категоричен бе Димитров.

Протестната кампания за по-високи доходи доведе до резултати. Вчера (8 декември) парламентът гласува на първо четене увеличение на минималната работна заплата на 850 лева от 1 януари. По този повод обаче президентът на КНСБ подчерта, че без нов бюджет за 2023 година останалите искания за по-високи доходи остават неудовлетворени. Няма логика МРЗ да се увеличи, а останалите заплати да не бъдат променяни, заяви Пламен Димитров. Като умерен оптимист той смята, че ако ръстът на минималната заплата бъде приет на второ четене в НС, това ще даде енергия за ревизия и на останалите бюджетни параметри.

Друга основна цел на КНСБ е криминализирането на нарушаването на правото на сдружаване. “На база на нашата кампания в парламента бе внесен проект за промяна на Наказателния кодекс в тази му част. Правосъдният министър също подкрепи това наше искане. От години се борим тези изменения да станат реалност. Стигнали сме безпрецедентно далеч”, каза Димитров.

Президентът на конфедерацията връчи наградата “Синдикалист на годината” за 2021 г. на Соня Стайкова – председател на СО при “Кастамону България” АД, с. Горно Сахране, която е и член и на УС на федерацията. Наградата на името на проф. Кръстьо Петков „За цялостен принос в развитието на синдикалното движение в България” пък получи Емил Иванов – също член на УС на ФСОГСДП и председател на СО при РДГ Берковица.