Изявление на МКП относно твърденията за Катар

Генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП) Лука Визентини беше освободен в неделя, 11 декември, от разпит, проведен от белгийските съдебни власти във връзка с твърдения за корупция по отношение на членове и личности, свързани с Европейския парламент. В нито един момент разследващите органи не са допуснали, че МКП е обект на разследване или подозрение.

Това се казва в изявление на Международната конфедерация във връзка с информациите за проведен разпит на Лука Визентини.

МКП признава сериозността на този въпрос и продължава да проявява нулева толерантност към всяка форма на корупция. Следващата седмица Генералният съвет на МКП ще проведе специално заседание по тези въпроси.

Медиите съобщават, че Катар е замесен в предполагаемата корупция. В продължение на повече от 11 години МКП работи интензивно, за да осигури реформа на трудовото законодателство на Катар. МКП приветства правните реформи, които бяха извършени в Катар, и даде ясно да се разбере, че е необходим непрекъснат натиск, тъй като изпълнението и прилагането са недостатъчни.

Работата на МКП по въпроса за Катар от самото начало се основава изцяло на обективен анализ и оценка на фактите и всяко предположение, че някоя друга организация от Катар или откъдето и да било другаде е повлияла на позицията на МКП, е напълно невярно. Непрекъснатият ангажимент на МКП към реформите в Катар и в други държави от Персийския залив беше подсилен на 5-ия Световен конгрес на МКП в Мелбърн миналия месец.

Лука Визентини коментира: “Доволен съм, че разпитът приключи и успях да отговоря изчерпателно на всички въпроси. Ако бъдат повдигнати допълнителни обвинения, очаквам възможността да ги опровергая, тъй като съм невинен. Всяка форма на корупция е напълно неприемлива и аз съм абсолютно ангажиран с борбата срещу нея. Искам да потвърдя публично изразената от мен позиция, че върху Катар трябва да се окаже допълнителен натиск за спазване на правата на работниците и други човешки права. Ситуацията днес все още не е задоволителна, както заявих пред медиите в края на посещението си в Катар.”.