СБУ проведе 41-ви Синдикален съвет

Социалният статус и престижът на учителската професия бяха във фокуса на провелия се на 16 декември 41-ви Синдикален съвет на Синдиката на българските учители.

На него присъстваха президентът на КНСБ Пламен Димитров, вицепрезидентът Огнян Атанасов, директорът на ИССИ Любослав Костов, синдикални лидери от цялата страна, ректорите на СУ “Св. Климент Охридски” проф. Атанас Герджиков и на УНСС проф. Димитър Димитров,  зам.-ректорът на ВУЗФ проф. Евгени Евгениев.

“Учителите са тези, които изграждат обществото. Темата за престижа на учителската професия занимава СБУ от 4 години. В зависимост от това как се чувства учителят в обществената среда зависи и качеството на образованието. Ние доказахме, че българският учител е достоен и като гражданин – по време на пандемията беше неуморен по 12 часа, за даде това, което тя отне на нашите деца и ученици”, посочи при откриването на съвета председателят на СБУ д-р ик.н. Янка Такева. Тя напомни, че разработените от СБУ методически указания за работа по време на ковид пандемията са преведени и използвани от всички европейски страни.

Деканът на Факултата по педагогика в Софийския университет проф. Лиляна Стракова представи доклад “Образованието в социалната структура на обществото”. Тя посочи, че изискванията и обществените очаквания към учителите и професионалните им компетенции непрекъснато се увеличават. Проф. Стракова подчерта, че расте интересът към педагогическите специалности, включително се увеличават и кандидатстващите по магистърските програми. Благодарение на усилията на СБУ признанието към учителската професия нараства, каза още Стракова.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров акцентира върху проблемите в обществото в икономически, социален и политически план. Той изтъкна, че в обществото продължава да расте усещането за несправедливост. А редом с медиите, които са фундаментът на свободата на словото, синдикатите отстояват другата основна свобода – на сдружаване. Те отстояват гласа на тези, които работят. Нашата критичност расте с всеки изминал ден. Тези, които се борят за власт, нямат решения, не чуват гласа на хората. Залагат пясъчни кули и се провалят и така връщат страданието към тези, които са ги избрали, посочи Димитров. Той посочи, че най-важната цел за България е да влезе в еврозоната. Много хора са скептични, но нито една страна от влезлите преди нас не е била с под 500 евро минимална заплата. Затова еврозоната е равна на увеличение на доходите, каза Димитров.

Президентът на КНСБ посочи и проблемите пред финансирането на обществените системи заради липсата на нов бюджет за следващата година. КНСБ няма да допусне това безвремие. Очакванията на хората са да има увеличение на доходите. Това очакване ние ще го водим напред и ще го остояваме, категоричен бе Димитров.

Синдикалният съвет завърши с церемония по връчването на годишните награди на СБУ.