КНСБ: Протести, ако парламентът не вдигне минималната заплата

Заявяваме готовност за национални протестни действия, които ще бъдат в много големи мащаби, ако не се случи увеличението на минималната работна заплата.

Това каза вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов на съвместна пресконференция в Народното събрание на ръководството на конфедерацията с парламентарната група на БСП. Тя е вносител на предложението за промени в Кодекса на труда, което предвижда минималната заплата да е 50% от средната за страната, както изисква директивата за адекватните минимални заплати. То бе прието единодушно на първо четене от Народното събрание на 8 декември, но вчера не бе подкрепено на второ в социалната комисия. Приет бе текст на ГЕРБ и “Продължаваме промяната”, според който минималната работна заплата трябва да стане брутна. “Няма термин минимална брутна заплата нито легално, нито дефиниран в някой от подзаконовите актове. Деница Сачева и Искрен Арабаджиев имат огромен принос, манипулирани от българския бизнес, да въведат подобни нови проблеми. Приносът им е, че работниците, които работят на минимална заплата, няма да имат увеличение от 1 януари.”, коментира пред bTV днес президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По повод направенето вчера в комисия предложение на “Продължаваме промяната” да отпадане класът прослужено време, Капитанов коментира днес, че в историята е доказано – “който пипа клас, пада от власт”. Ние ще се погрижим за това, допълни той. Днес пък парламентът отхвърли предложение да бъдат разгледани приоритетно на второ четене промените в Кодекса на труда, свързани с минималната заплата, като вместо девета стане точка втора в дневния ред.

Недопустимо е това, което се случва – хаос, отлагане и протакане. Искам всички работещи да разберат защо след няколко дни няма да получат ръст на минималната работна заплата, категоричен бе главният икономист на конфедерацията Любослав Костов.

Той обясни, че ръстът на МРЗ, който КНСБ предлага, а БСП внесе в парламента, е точно толкова, колкото е кумулативната инфлация до момента. По думите му синдикатът не иска нищо повече от това работещите на минимална работна заплата да могат да си купят същото, което са могли преди една година, тъй като в момента се налага да работят около шест седмици допълнително, за да си позволят същите стоки и услуги, които са могли да си позволят за Бъдни вечер през 2021 г.

“Абсолютен хаос е, с процедурни хватки, запетайки и членове това се отлага и се протака и сме на път да посрещнем Нова година без ръст на минималната заплата или такъв, какъвто определи Министерският съвет (в размер на 770 лева), който е категорично недостатъчен, сбъркан и не е това, което хората очакват”, коментира Костов.

От КНСБ категорично заставаме против всякакви опити да се “пипа” класът, да се вкарва в минималната заплата, добави той.

Председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че парламентарната група на партията ще продължава да настоява НС да приеме 850 лева минимална работна заплата. “Ако днес бяхме решили този въпрос, щеше утре да се отрази в бюджета и има време до 31 декември Министерският съвет да издаде своето постановление”, каза още тя.