След серия протести: Вдигат заплатите на здравните инспектори и работещите в спешните центрове

Заплатите в Регионалните здравни инспекции и в Центровете за спешна медицинска помощ ще бъдат увеличени със задна от 1 декември.

За целта с постановление днес Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 г. в размер на 4 616 700 лв. Средствата са предназначени за увеличаване на разходите за персонал в регионалните здравни инспекции – с 1 216 700 лв. и в центровете за спешна медицинска помощ – с 3 400 000 лв.

Предвидените средства за регионалните здравни инспекции са за увеличение на възнагражденията на всички служители, считано от 1 декември 2022 г., в размер до 30%.

В Центровете за спешна медицинска помощ основните заплати на служителите ще бъдат увеличени с 22 на сто. “Това ще осигури устойчивост на получаваните през последните три месеца допълнителни възнаграждения за подкрепа на работещите в центровете за спешна медицинска помощ, пряко ангажирани с дейности по предотвратяване разпространението на COVID-19 и други заразни болести с епидемичен потенциал на разпространение”, се казва в съобщението на правителството.

Решението идва след поредица от протести на работещите, започнали още през лятото на тази година. Те се включиха активно и в протестната кампания на КНСБ “Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата!”. Акцията започна през септември и продължава да се реализира на територията на цялата страна.