КНСБ: Бързо решение на парламента срещу затварянето на въглищни централи

Конфедерацията на независимите синдикати в България настоява Народното събрание да вземе в най-кратки срокове решение, с което да задължи правителството да започне незабавни преговори с ЕК за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост с цел запазване на енергийната независимост на страната. От плана трябва да отпадане поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% спрямо 2019 г. до 2026 г.

За това апелира и инициираната от КНСБ и КТ “Подкрепа” Декларация, която на 16 декември 2022 година бе подкрепена от депутати от ГЕРБ, БСП, “Продължаваме промяната”, ДПС, “Български възход”, “Възраждане”. Под нея се подписаха и председателите на БСК и АИКБ Добри Митрев и Васил Велев, зам.-председателят на КРИБ Николай Вълканов, кметовете на Стара Загора Живко Тодоров, зам.-кметът на Гълъбово Пламен Бараков, представители на общините Годеч, Бобов дол, Твърдица, Дупница, Драгоман, представители на браншови камари, предприятия от енергийния и добивния сектор, синдикални председатели, лидерите на федерации от двете конфедерации. Декларацията бе подкрепена и от министерството на енергетиката, от където подчертаха, че с анеобходими спешни действия, защото още от тази година България влиза в обяснителен режим пред Европейската комисия защо не изпълнява поетите ангажименти.

Припомняме единомислието на всички участници в дискусията, че записаното в плана намаляване на емисиите с 40% не защитава националният интерес и ще доведе до тежки икономически и социални последствия за страната.

Предвиденото намаляване на въглеродни емисии от производството на електроенергия с 40% до края на 2025 г. спрямо 2019 г., обхващащо централите, работещи на въглища, ще превърне страната ни от износител на електроенергия в страна зависима от внос от други държави в региона през зимните месеци и ще доведе до срив на брутната ни добавена
стойност. Под риск са поставени хиляди работни места в комплекса „Марица изток“ след 3 години, безработица и обезлюдяване на засегнатите региони. Независимо от различните планове и сценарии за справедлив преход на тези региони, никой от тях няма да бъде изпълнен и работещ ефективно в рамките на толкова кратък период, докато негативите от
порочно изпълнен план за декарбонизация на енергийния сектор ще бъдат усетени непосредствено от хората и икономиката на страната”, се посочва в Декларацията.

КНСБ призовава Народното събрание да прояви отговорност и разум и да постави националния интерес над всички политически противоборства.