КНСБ подкрепя британските синдикати в борбата им със закона срещу стачките

КНСБ изразява своята солидарност към профсъюзите и работниците в Обединеното кралство в борбата им срещу действията на британското правителството да прокара нови закони, които биха могли да подкопаят възможността на работниците и служителите да предприемат стачни действия.

Европейската конфедерация на профсъюзите и Конгрес на профсъюзите (Trade Union Congress – TUC) са особено загрижени, че тези предложения, целящи сериозно ограничаване на правото на стачка в няколко сектора, ще противоречат на стандартите на Международната организация на труда и Съвета на Европа, към които Обединеното кралство се е присъединило.

Законопроектът за стачките (наречен “Минимални нива на обслужване”) бе внесен в британския парламент през изминалата седмица. В последните месеци Великобритания преживява вълна от стачки, тъй като увеличенията на заплатите не успяват да се справят с двуцифрената инфлация, която достигна 40-годишни върхове. Медицински сестри, персоналът на Бърза помощ и железопътните работници са сред онези, които организираха масови стачки и през последните седмици. Текущата обществена ситуация е и мотивът на правителството да прокара такъв законопроект.

На 9 януари бяха проведени разговори между министри и профсъюзите, но те не успяха да доведат предотвратяване на по-нататъшни планирани стачки. Правителството обаче заяви, че ще се консултира относно минималните нива на безопасно функциониране, които трябва да бъдат определени за противопожарните служби, Бърза помощ и железопътните услуги като част от новия закон.

Той би позволил на министрите да изготвят разпоредби за всички служби в шест сектора (здравеопазване, образование, пожарна и спасителна дейност, гранични сили, извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения и транспорт), които ще принудят работниците да работят по време на стачка.

Първи на прицел ще бъдат работещите в спешната помощ, пожарната и железопътния транспорт, като правителството се стреми да прокара новите правила за тях до лятото.

Конфедерацията на независимите синдикати в България подкрепя усилията на британския Конгрес на профсъюзите, който изрази позиция, че новият закон е недемократичен, тъй като ограничава правата на работниците, дори и да са предприели стачни действия по законен път. Той е контрапродуктивен – анализът на правителството предупреждава, че самият закон може да доведе до повече стачки.

Според законопроекта работодателите ще издават уведомления за работа, в които ще посочват кой трябва да работи и какво трябва да извършва по време на стачни действия. Работниците може да бъдат уволнени, а профсъюзите са заплашени от огромни щети, ако не се съобразяват с тях.

Ако лице, посочено в уведомлението за работа, продължи да предприема стачни действия, въпреки че от него се изисква да работи по време на стачката, то ще загуби защитата си от автоматично несправедливо уволнение. А това е обрат в първоначалното обещание на министрите да защитят лицата от санкции.

Значителният риск от уволнение за работниците, които се борят за справедливо заплащане и добри условия на труд, няма да допринесе за решаване на проблема с недостига на персонал в обществените услуги, коментират от TUC.

В законопроекта се казва също, че профсъюзите трябва да предприемат “разумни стъпки”, за да гарантират, че всички негови членове, посочени в работното известие, няма да участват в стачните действия. Ако не го направи, синдикатът може да бъде изправен пред съдебна заповед за прекратяване на стачката или да му се наложи да плати огромни обезщетения. Тези разходи се покриват от субсидиите на членовете.

Всичко това противоречи на международното право.

Британските работници и синдикати получиха и пълната подкрепа на Европейската конфедерация на профсъюзите, според която “плановете на правителството на Обединеното кралство ще го отдалечат още повече от нормалната, демократична практика в Европа”.