Позиция относно решение на проблемите на пазара на природен газ

Публикуваме Позиция на КНСБ в подкрепа на искането на Асоциацията на търговците и производителите на природен газ и водород (АТППГВ) за решение на проблемите на пазара на природен газ в България. То бе изразено в Отворено писмо до институциите от 31 януари тази година, с което се алармира за необходимост от мерки заради задаваща се в сектора криза, която ще засегне и бизнеса, и крайните потребители. 

 

КНСБ с голяма тревога следи задълбочаването на проблема с непълното обхващане на потребителите на енергия от системата за компенсации у нас, а именно липсата на финансова подкрепа за потребителите на природен газ. Това създава условия за социално напрежение и неблагоприятно развитие на пазара в този сегмент. Припомняме, че битовите потребители на природен газ бяха компенсирани за периода януари –април 2022 година и очакванията са за въвеждане на подобен механизъм и през тази година.

Изразените позиции в отвореното писмо на Асоциацията на търговците и производителите на природен газ и водород подчертават натрупаните проблеми, които произтичат от предприетите стъпки, изразяващи се в това частни компании да изпълняват политически решения в отговор на изискванията на Европейската комисия за осигуряване на резерви в националните газохранилища.

По-меката зима благоприятства пазарите на природен газ в Европа, но поставя в критично състояние редица търговски участници, които съвестно изпълниха политическите решения на ЕП, нагнетявайки природен газ в Чирен в период, в който цените на синьото гориво достигна рекордни нива. Свидетели сме на това, че енергийни компании в Германия и Обединеното кралство фалираха миналата година поради изключително високите цени на пазара и не трябва да се допуска такова развитие у нас. ПГХ Чирен е изключително съоръжение, част от националната сигурност на България. Асоциацията правилно излага своите опасения от това, че на практика е блокирано и това може да доведе до съществени последици за сигурността на преносната система в България и изобщо до криза в сектора с невиждани до сега последици.

Считаме за наложително да се свика спешно заседание на кризисния щаб по Енергетика към Министерския съвет и да се обсъди кръг от спешни мерки за преодоляване на финансовите проблеми по веригата на съхранение и доставка на природен газ и да не се допусне развитие на кризата в рамките на следващия зимен сезон.