КНСБ организира 20-и Международен детски етнофестивал “Децата на Балканите – с духовност в Европа”

Конфедерация на независимите синдикати в България и Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов” със съдействието на Община Минерални бани организират 20-и юбилеен Международен детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа”, с който по традиция конфедерацията отбелязва най-хубавия детски празник – 1 юни, Международнен ден на детето.

Началото на фолклорния фестивал е поставено на 1 юни 2001 г. в Летния театър в центъра на Община Минерални бани, област Хасково, по идея на проф. д-р Желязко Христов. Първите години етнофестивалът протича в рамките на един ден, като празник на изкуствата, представящ културата на етносите, населяващи нашите земи. Всяка следваща година фестивалът става все по-вълнуващ и завладяващ. С времето той се утвърди като значимо международно културно събитие и като популярен и очакван детски празник. През изминалите години на фестивалната сцена се представяха състави и изпълнители от Албания, Босна и Херцеговина, Грузия, Гърция, Македония, Молдова, Индия, Полша, Румъния, Русия, Сърбия, Турция, Хърватска и от всички региони на България.

Основната идея и послания, които фестивалът носи, са за съхраняване и развитие на фолклорното наследство и автентична култура на етносите от Балканите, Европа и света, за толерантност между етносите, за уважение към различните духовни и културни ценности.

През последните три години ограничителните мерки заради пандемията от COVID-19 възпрепятстваха организирането на това мащабно събитие, превърнало се в традиция.

Тази година ще се проведе юбилейното му двадесето издание.

Откриването ще е на 31 май 2023 г. от 10 ч. в Летния театър на Община Минерални бани. Фестивалът ще продължи до 1 юни и ще завърши със заключителен Галаконцерт.

Очакваме близо 2000 участници, придружители и гости от България и чужбина. Ще вземат участие деца от различни региони на страната и от различни етноси,  както и представители от Босна и Херцеговина, Македония, Румъния, Сърбия, Турция, Молдова, Русия, Грузия и Индия.

Регламента за участие и всички необходими документи за регистрация може да видите на специалната интернет страница на етно фестивала: https://fond-knsb.com

Желаещите за участие могат да се регистрират до 15 април 2023 г., като попълнят електронната форма на заявление за участие. Достъпът до нея е чрез бутон Регистрация в горния десен ъгъл на сайта на етнофестивала.

Предвидени са награди във всяка възрастова група и категория, както и Grand Prix от 1000 лв., като от тях 500 лв. за удостоените с Grand Prix в категория фолклор и 500 лв. за категория модерен балет, балет, хип-хоп, спортни и характерни танци.

За медиен партньор отново е поканена Българската национална телевизия. В проведените досега издания на фестивала БНТ заснемаше два концерта с вълнуващи изпълнения на участниците и документален филм за детския празник, които се излъчат по БНТ, БНТ 2 и БНТ свят.

Паралелно с концертната програма, ще бъдат организирани съпътстващи събития:

  • Майсторски клас на Нели Андреева – дългогодишен солист на НФА „Филип Кутев“, ръководител и ментор на Хор „Нуша“, преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски“;
  • Представяне на традиционни български художествени занаяти със съдействието на Задругата на майсторите на народните художествени занаяти;
  • Превенция за безопасно движение по пътищата със съдействието на Българска асоциация на пострадалите при катастрофи;
  • Кулинарни изложения;
  • Други развлекателни и образователни занимания за децата.

Лица за контакт:

За участници от България:

Рени Джагалова – 02/4010423; 0884458554; е-mail: rpsaltova@citub.netrdzhagalova@gmail.com

За участници от чужбина:

Гергана Дойнова 35924010439; 359899331966; Fax: +359 2 988 5969; e-mail: gdoynova@citub.net