Стачното споразумение в “Български пощи”: Вдигат заплатите на две стъпки, ваучерите за храна стават 100 лв.

Възнагражденията на всички работещи в “Български пощи” ЕАД, без ръководните позиции, ще бъдат увеличени с общо 19% на две стъпки – със задна дата от 1 януари тази година и от 1 юни.

Това предвижда подписаното днес от председателите на синдикалните организации в дружеството Валентин Стоянов (СФС-КНСБ), Пламен Дончев (ФС “Подкрепа”) и изпълнителния му директор Филип Алексиев стачно споразумение. На сключването му присъстваха и президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов и министърът на транспорта Христо Алексиев.

В стачното споразумение са записани 11% ръст на заплатите от 1 януари 2023 г. и още 8 на сто от средата на годината, както и вдигане на сумите за ваучери за храна с 40 лева – от 60 на 100 лв. Общо за годината увеличението с допълнителните плащания ще е 247 лв. Без ваучерите за храна – 95 лева от тази сума ще е към всяка основна работна заплата от 1 януари за 8-часов работен ден (154 лв. с ваучерите) и 77 лева от 1 юни. За персонала, работещ на непълно работно време, увеличението е пропорционално на определеното работно време по основен трудов договор.

До подписването на стачното споразумение се стигна след поредица от преговори, инициирани от синдикалните организации заради ниските възнаграждения в дружеството. През декември започнаха символични протестни действия с носене на протестни ленти, а през януари стартира събиране на подписка сред работещите в “Български пощи” – част от законовата процедура за обявяване на ефективна стачка. В подписката се включиха 6500 служители. Договореното в рамките на преговорния процес е съгласувано със синдикалните структури в цялата страна.

Надяваме се споразумението да доведе до успокояване на социалното напрежение и по-висока мотивация на служителите. Желанието ни бе увеличението да е в по-големи размери, но се водим от това да държим дружеството във финансово стабилни параметри, каза транспортният министър Христо Алексиев. Той посочи, че планът за оздравяване на “Български пощи” предвижда увеличаване на пазарния дял в куриерските услуги до 10-12%, навлизане в сектора на финтех услугите, преструктуриране на задълженията от 72 млн. лв., като за целта са започнали разговори с Българската банка за развитие.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров напомни, че в началото на преговорите работниците настояваха за 25% увеличение на заплатите. На този етап постигнахме добър компромис. Знаем много добре какво е състоянието на дружеството. Това увеличение е компенсиране на доходите за вече увеличените цени, посочи той и обърна внимание, че планираната дигитализация в дружеството трябва да включва и подобряване на условията на труд и материалната база, в която работят служителите.

За въпросите, свързани с подобряване условия на труд в „Български пощи“ ЕАД, преговорите ще продължат след приемане на бизнес плана на дружеството за 2023 г.

Министърът има отговорности и в други области. Свидетели сме, че има нелоялни практики от частни оператори и в сферата на транспорта. Затова апелираме КЗК да си влезе във функциите, така че и частните, и държавните оператори да са поставени в еднакви пазарни условия, каза още Димитров.

Директорът на “Български пощи” уточни, че за мениджмънта се предвижда евентуално увеличение на заплатите след края на март според постигнатите резултати, като то няма да е по-голямо от това на останалите служители.