КНСБ връчи годишната си награда „За принос в развитието на социалния диалог“ на д-р Хасан Адемов

Конфедерацията на независимите синдикати в България отличи днес д-р Хасан Адемов със своята годишна награда „За принос в развитието на социалния диалог и партньорството” на името на проф. д-р Желязко Христов.

Призът, изработен по модел на паметника пред сградата на КНСБ в София, който олицетворява солидарността и борбата за справедливост, бе връчен от президента Пламен Димитров в деня, в който конфедерацията отбелязва 33 години от своето учредяване.

Решението за присъждането на наградата бе взето с единодушие от членовете на Координационния съвет на КНСБ на днешното му заседание.

Пламен Димитров подчерта, че номинираните за приза винаги са хора с висок обществен морал, с активна гражданска позиция, които градят мостове, водещи до толерантност и развитие на обществото към по-добро и д-р Адемов е пример за това.

“Това е нашият уникален приз, с който изразяваме своята признателност към значими и видни фигури, които с действията и посланията си съдействат и подпомагат за развитието на социалния диалог и партньорство на национално и международно ниво. Д-р Адемов беше народен представител в 10 парламента. През всичките тези години работим с него и винаги е чувал какво казва синдикатът”, каза президентът на КНСБ. Той напомни, че по инициатива на д-р Адемов в парламента е въведено изискването социалната комисия да иска становища от социалните партньори по внесени от народни представители законодателни предложения, които не са разгледани от Националния съвет за тристранно сътрудничество.

“Трогнат съм от вниманието. Христовата възраст на КНСБ Ви задължава и ангажира. В социалната комисия винаги сме търсили начин да балансираме интересите и сме намирали, ако не най-добрите, поне най-близките до тях”, каза д-р Хасан Адемов. Той разказа за пътя си в политиката и доброто сътрудничество с конфедерацията в търсене на най-добрите решения в социалната сфера.

Д-р Адемов бе избиран без прекъсване за народен представител в десет парламента- от 38-мото до 47-мото Народно събрание. Ресорите му винаги са били социалната и здравна политика. Бил е през всичките години председател и заместник-председател на Комисията по труда и социалната политика и член на Комисията по здравеопазване. В периода 2013 – 2014 г. е министър на труда и социалната политика.

Годишната наградана на КНСБ е учредена с решение на Координационния съвет на КНСБ от февруари 2011 г. и носителят ѝ се определя също от него след гласуване.