Пламен Димитров пред БНР: Ще настояваме за увеличение с 15% на заплатите в частния и държавния сектор

Ще настояваме за поне 15% увеличение през 2023 година на всички заплати – и в частния, и в държавния сектор. Това заяви пред БНР Пламен Димитров, президент на КНСБ. Той подчерта, че ръстът на доходите е най-важният приоритет. Вътрешно изследване на синдикалната организация показва, че нарастват нагласите за протестни и стачни действия.

„Смятам, че това ще продължи, поне докато на 700 км от нас има война. Нуждаем се от правителство, което да приеме бюджет и да сложи някаква условна устойчивост, поне до местните избори. Само това може да успокои нарастващите нагласи за протестни и стачни действия. Напрежението в обществото не е измислено  и политиците трябва да се замислят как да го управляват по-добре“.

Покриването на кумулативната инфлация беше програмата минимум, която си поставихме за миналата година, обясни в предаването „12+3“ Димитров.

„Очевидно се изпълнява, но в същото време знаем, че малката потребителска кошница от стоки и услуги, които всекидневно потребяваме, продължават да растат. Икономиката може да плати по-високите заплати, които малко да забавят спада на покупателната способност“.

Отдавна настояваме регулаторите в страната, особено КЗК, да покажат дали тези пазарни цени са справедливи, посочи още той.

Цялото интервю можете да чуете тук.