Случващото се показва, че пазарната икономика е поставена под въпрос от гледна точка на ценообразуването на крайната цена. Това коментира в „Интервюто в Новините на NOVA” главният икономист на КНСБ и директор на ИССИО Любослав Костов.

„Идеята на регулаторните органи е да изсветлят цялото ценообразуване по веригата. Когато видим каква е надценката – сами да преценим дали има спекула. Ако има такава, КЗК, КЗП, БАБХ, НАП и всички други трябва са си влязат в правомощията”, посочи той.

Според Костов инфлацията е била рекордно висока през цялата изминала година. „Малката потребителска кошница поскъпна с 20-30%, отделни стоки минаха 50%”, уточни икономистът. И заключи: „Българинът масово загуби реална покупателна способност”.

Той посочи, че инфлацията не се „помпа” от потреблението. „Ако някой ви каже да не купувате хляб или сирене, защото така помпате инфлацията – това не е вярно. Инфлацията е резултат от спекула, от това, че нямаме кабинет, от закъснели действия и от външни фактори”, обясни Костов.

По думите му категорично на много места има спекула. „За първите пет дни проверки – в над 90% от проверените търговски обекти се оказва, че е налице спекула. Следващите седмици очаквам още по-интересни данни и инфлацията да започне да намалява”, допълни той.

Интервюто можете да гледате тук: https://www.vbox7.com/play:c574eb0d57&start=2