Петър Мишев, ИССИО: В България има сериозен спекулативен елемент в цените на стоките на дребно

“В България има един много сериозен спекулативен елемент в цените, които виждаме в стоките на дребно”. Това заяви в предаването “Точно днес” по БНР икономическият анализатор към Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Петър Мишев.

Според данните на ИССИО след пиковите стойности на основните суровини на международните пазари през лятото на 2022 година е започнал постепенен процес на успокоение и на намаление на цените на енергоизточниците, на металите, на зърнените култури. Това обаче не се отразява на цените на българския пазар.

Петър Мишев припомни, че преди дни земеделското министерство също оповести, че има официални данни за спекула. Експертът се надява, че проверките, предприети от институциите ще окажат влияние за нормализиране на пазара.

КНСБ подкрепя идеята за публично обявяване на ценообразуването от магазините, за да има повече прозрачност и намаляване на спекулата. Като драстичен пример може да се посочи цената на млякото, която нараства от фермата до търговския обект в пъти. Мишев коментира и разликата в цената на едни и същи стоки в магазините от една и съща търговска верига у нас и в страни в ЕС.

“Всеки по веригата се опитва да прехвърли вината на някой преди или след него за високата цена, но потребители са тези, които страдат от цялата схема. Тук е ролята на държавата да установи къде нещата се пропукват, къде се извършват нелоялни търговски практики и къде се слагат надценки, които не отговарят на реалната пазарна ситуация”, посочи икономистът пред БНР.