Атанаска Тодорова пред БНР за инициативите в подкрепа на украинските граждани

В деня, в който се навършва 1 година от руската инвазия в Украйна – 24 февруари, Атанаска Тодорова, главен експерт по пазара на труда и координатор в редица инициативи, свързани с подкрепата на украинските граждани у нас, разказа за тях в интервю за Българското национално радио.

Сред тях е извозването от границата с Румъния:Извеждахме хора и беше не само емоционално, но и доста трудно. Имаше такива, които 40 дни бяха живели в бомбоубежище – без достъп до течаща вода. Заедно с Асоциацията на българите в Украйна бяха изведени и качени на автобус. 8 часа бяха на границата. Това беше възможност да изпиташ удовлетворение, че си успял да помогнеш поне на този автобус, за да излезе от територията с военни действия“.

КНСБ организира също кампания за набиране на материални дарения и финансови средства в помощ на украинските граждани.  “Синдикалните членове на КНСБ събраха доста средства и оказахме подкрепа за започването на нов живот на тези хора. Осигурихме и много материални помощи. Имахме специална кампания „КНСБ за Украйна“. Чрез нея помогнахме на жени с деца до 7-годишна възраст. Осигурихме им специализирана храна. Събрани бяха доста дрехи, одеяла, завивки. Организирахме обучение по български език за деца в Бургас и в София. Участвахме в трудови борси и бяхме основни организатори на такива. Организирахме информационни дни за трудово-осигурителните права на работещите.  Направихме информационни брошури на украински и руски език”.

Най-ярки спомени в  Атанаска Тодорова оставят срещите с украински деца. „Организирахме кампании за 1 юни и за Рождество Христово. Въпреки това, което са преживели,те носят усмивка, а  в очите на родителите им има благодарност“.

Много български граждани отвориха дома или сърцето си за тях, но това, според Тодорова, не е достатъчно. „Реално условията на живот, които им се предлагат тук, не са подходящи дори за хора, бягащи от война“.

Интервюто може да се чуе тук.