КНСБ изрази подкрепа за Украйна в днешния Ден за синдикална солидарност

На днешния 24 февруари – точно една година след началото на руската инвазия в Украйна, КНСБ се присъедини към обявения от Международната и Европейската конфедерации на профсъюзите “Ден на синдикална солидарност с Украйна и украинските синдикати”.

Целта е да бъде привлечено вниманието на обществото към опустошителните последици от руската агресия върху живота на работниците, както и върху икономическата, социалната и енергийната сфера и екологичната ситуация в Украйна, да бъде почетена паметта на жертвите.

Синдикалната общност в Европа и целия свят призовава към солидарност с украинските синдикати, които са изправени пред непосредствени предизвикателства вследствие на войната, и да бъдат предприети по-нататъшни действия в подкрепа на украинските работници и бежанците в други страни със свидетелства от Украйна и от целия свят.

На 24 февруари 2022 г. руски военни сили нахлуха в Украйна, нарушавайки териториалната цялост на страната като суверенна и демократична държава. Измина година на шок и болка, опустошителни новини и образи, но също така и година на смелост и консолидация на украинския народ и неговите профсъюзи, както и година на солидарност, единство и подкрепа.

Международното и европейското синдикално движение предостави политическа и хуманитарна подкрепа на сестрите и братята в и от Украйна. Солидарността и мобилизацията са ключът към съпротивата срещу агресията, спасяването на човешки живот и подпомагането на всички нуждаещи се. Те ще бъдат ключът към възстановяването на Украйна като демократична, суверенна и справедлива държава, която е избрала Европейския съюз и върховенството на закона, зачитането на правата, равенството и истинския социален диалог, заявяват единно от МКП и ЕКП.

“Ние сме заедно с нашите украински сестри и братя, с украинските синдикати в това ужасно време на трудности, разруха и болка!”, казва президентът на КНСБ Пламен Димитров в свое писмо до украинските синдикати.

Още в първите дни от инвазията КНСБ организира благотворителна кампания и подкрепи пристигнали в страната ни бежанци, включително и съдейства на майки с деца да напуснат районите на военни действия. Организирани бяха и трудови борси в много градове на страната.