Любослав Костов пред bTV: Доходите трябва да растат, докато чакаме спада на цените

На теория ръстът на доходите и инфлацията се изравняват, но на практика като влезете в магазина – не. Трябва да се изсветли как се ценообразува. Човек трябва сам да си направи извода дали има спекула. Това коментира Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания и главен икономист на КНСБ по Би Ти Ви.

„Проверките малко закъсняха. Не са намерили нарушения там, където не са влезли. Има огромни бариери за вход в отрасъла. Когато цената е двойно по-висока на щанда, отколкото при производителя – очевидно има по веригата картелно съглашение“, категоричен е той.

Костов уточни, че в момента и Българската агенция за безопасност на храните, и НАП, и КЗК, и КЗП извършват проверки, но цените на стоките ще спаднат плавно.

„През тези шест месеца, докато чакаме това да се случи, трябва да растат доходите, трябва да има бюджет, трябва да има политика по доходите. Затова е важно да имаме редовно правителство“, каза още икономистът.

Според него слагането на таван на цените не е добро решение в пазарна икономика.

Отлагането на приемането на еврото беше очаквано, коментира Костов.

„Знаехме, че инфлацията е висока. Три закона не бяха приети в последния парламент, но това не е непоправимо. Важно е да заявим, че такава е посоката. Важно е да каже, че почти няма да има проинфлационен ефект. Доходите ще нараснат. След като Литва влезе в еврозоната, средната работна заплата се вдигна със 108% и стане 1500 евро“, подчерта главният икономист на КНСБ.

Интервюто можете да гледате тук