Пламен Димитров пред БНТ: Трябва да бъде приет механизъм за адекватното определяне на МРЗ

Ние трябва да приемем механизъм за определяне на минималната заплата и тя трябва да е адекватна, както изисква директивата. Тя насърчава и колективното трудово договаряне, за което у нас никой не говори, но за нас тази част е съществената. Затова, донякъде, бих се съгласил, че по начина, по който българският парламент се позова на директивата, той не я транспонира, а се позова на нея и фиксира едно съотношение. Да, втората част на директивата – насърчаване на колективното договаряне на заплащането на труда, в много голяма степен не видя бял свят. Това, което направи Народното събрание е една стъпка, но върху нея трябва да се гради – тази адекватност трябва да се мери и оттук насетне и нагоре над това минимално ниво.

Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването “Денят започва” по БНТ. Коментарът му бе по повод сезирането на Европейската комисия от страна на работодателските организации по въпроса с формулата за определяне на минималното възнаграждение.

Президентът на конфедерацията каза, че решение на въпроса относно методиката за определянето на МРЗ се търси повече от 15 години между синдикати и работодатели. В крайна сметка такова бе взето от НС, но то не е напълно правилно. Работната група, която бе сформирана от Министерството на труда и социалната политика, вече наистина трябва да произведе такава методика.

Долният праг би трябвало да реферира към тези препоръчителни стойности на директивата – тези 50% от СРЗ, но всъщност адекватността трябва да се мери към заплатата за издръжка, категоричен бе Димитров. Той обясни, че заплатата за издръжка не е странична тема, тъй като директивата гласи, че МРЗ трябва да достига на работника за неговите базови нужди. Именно и това е основната цел по отношение на минималната заплата и нейната адекватност – тя трябва поне да доближи ЗИ.

По думите му това означава, че новият парламент трябва да коригира решението на досегашния. Всъщност тези фиксирани 50% трябва да бъдат долния праг при определяне на МРЗ, както директивата препоръчва. Тази препоръка се изпълнява от много държави при нейното транспониране, отбеляза президентът на конфедерацията.

Интервюто можете да видите тук