Честит 8 март!

Днес отбелязваме Международния ден на жената.

Датата се свързва с началото на борбата за равноправие, поставено през далечната 1857 година, когато в Ню Йорк избухват първите протестни митинги на жени, работещи в текстилни фабрики. Те са водени от стремежа за равни права с мъжете, намаляване на работното време и подобряване на условията на труд.

През 1909 г. Американската социалистическа партия обявява 28 февруари за Национален ден на жената. През 1910 г. на Втората международна конференция на работещите жени в Копенхаген е взето решение за учредяване на „Ден на жената“, който да се отбелязва ежегодно.

За първи път е честван на следващата година в Дания, Германия, Австрия и Швейцария. От 1914 г. отбелязването на празника в различните страни е на 8 март. А през 1977 г. Общото събрание на ООН решава тази дата да стане Международен ден за правата на жените и за мир.

Днес борбата за равноправие има други измерения, но на дневен ред продължават да стоят проблемите, свързани с равното заплащане, съвместяването на професионалното развитие и ангажиментите в семейството, с насилието – в дома и на работното място. Решаването им зависи от всички нас, от солидарния ни стремеж за постигане на справедливост.

Поклон пред силата, която носите, скъпи дами!

Вие сте и нежността, и опората, и волята, която движи света към по-добро.

Бъдете здрави! Честит празник!