На Международния ден на жената МКП призовава за равенство, приобщаване, мир и демокрация

На този Международен ден на жената работниците от цял свят призовават за Нов социален договор, който да даде приоритет на равенството, приобщаването, мира и демокрацията.

Международната конфедерация на профсъюзите чества жените активисти и лидери, които се противопоставят на посегателствата срещу мира и демокрацията по света, и отбелязва ролята, която жените играят за разрешаването на конфликти, за изграждането на мир и за мобилизирането в подкрепа на своите общности по време на криза.

По-специално МКП привлича вниманието към тежката цена, която плащат жените в Афганистан, Иран, Украйна и други страни, страдащи от продължаващи конфликти и държавно насилие.

В Иран, след убийството на Джина Махса Амини от представители на женомразкия репресивен режим, жените смело протестираха в цялата страна, за да поискат правата си, въпреки заплахите за живота и свободите им. Стотици хора бяха убити по време на протестите, други бяха осъдени на смърт, а най-малко 15 000 души бяха арестувани.

Жените и момичетата в Афганистан продължават да са подложени на насилие и заплахи от страна на талибанския режим, защото искат да упражняват правата си на труд и образование. Работниците от цял свят са солидарни с иранските и афганистанските жени и изискват от режимите в двете страни да прекратят политиката си на насилие и да зачитат правата на жените.

Войната на Русия в Украйна е свидетел на изтезания и избиване на цивилни граждани, включително жени и деца, и на умишлено насочване на удари срещу важна гражданска инфраструктура. Тази бруталност остави хората в ужасни условия и унищожи пряко и непряко хиляди работни места. Синдикатите призовават за пълно спазване на международното право без изключение.

Опустошителните конфликти като тези в Сирия, Тигрей (Етиопия), Йемен продължават да водят до преждевременно прекратяване на живота и разрушаване на бъдещето. Ние признаваме жените, които работят на фронтовата линия при тези причинени от човека бедствия, за да помагат на своите общности, а също и жените, които продължават да помагат на жертвите на опустошителните земетресения през февруари в Турция и Сирия, при които загинаха над 40 000 души, а много други бяха разселени.

Жените продължават да защитават демокрацията по целия свят. На 1 февруари бе отбелязана втората годишнина от военния преврат в Мианмар, където работничките и други протестиращи продължават да са обект на нападения заради призивите си за налагане на санкции на военната хунта и исканията си за връщане към демокрацията.

В Бразилия работничките бяха сред членовете на профсъюзите, които през януари защитиха демократично избраното си правителство от атаките на крайната десница срещу Върховния съд, Националния конгрес и президентския дворец.

Там, където има демокрация като например в САЩ жените продължават да се борят за справедливост по отношение на половете, за своите репродуктивни права. Демокрациите не са имунизирани срещу автократични тенденции, които застрашават правата на работниците и живота на хората. Тъй като политическите сили на крайната десница продължават да набират сила в много страни, расизмът, ксенофобията и дискриминацията, насочени срещу жените, работниците мигранти, коренното население и цветнокожите, се увеличават.

Макар че жените са в центъра на тези атаки, те са и в челните редици на борбите срещу тях.

“Мирът и демокрацията не могат да бъдат постигнати без пълно равенство и включване на жените”, заяви Акико Гоно, президент на МКП. “Профсъюзното движение ще удвои усилията си, за да гарантира приобщаващия характер на собствените си структури, програми и процеси, за да постигне равностойно и справедливо представителство на жените в ръководството си”, каза още той.