Пламен Димитров пред Bulgaria ON AIR: Проблем на хората са доходите и цените

Проблем на хората са доходите и цените. Това ги вълнува. Основно регулаторите са длъжници. Каквото и да говорят веригите, то не може да бъде обяснено. По веригата има ключови стоки. Как цената става двойна? Абсурдно. Неработещата пазарна икономика в България позволи това.

Това каза вчера президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването “Денят ON AIR”.

Той изрази притеснението си от продължаващите високи цени и обясни, че средният процент на инфлацията има успокояване, но това са отчетни данни, т.е. за да започне да пада инфлацията, трябва да мине в дефлация. С цени като тези на сиренето, което достигна 20 лева на килограм, си проличава ясно наличието на картелни схеми, посочи президентът на КНСБ.

“Регулаторите са независими и в това е тяхната сила. Най-просто е по веригата да се гарантира продължителността на ценообразуването. Ние твърдим, че има спекула. Лесно решение няма, като таван на цените. Някои решения, които се предлагат за лимитирани търговски надценки, заслужават внимание, но това не трябва да го кажем ние, а регулаторът”, заяви Димитров.

Лидерът на конфедерацията подчерта, че трябва да има прозрачност, за да може всеки потребител лесно да се ориентира и регулаторът да го потвърди. “Където има нелоялни търговски практики – санкции”. Общата облагаема данъчна печалба за 2020 г. вече е около  27 млрд. лв., а за 2022 г. – 47 млрд. лв. “Явно някой се е възползвал от тях и от пазарите”, каза още той.

В ефира на Bulgaria ON AIR Пламен Димитров коментира също и бюджета, който ще внесе служебната власт. “Задължително бюджетът трябва да адресира очакванията на хората, да бъдат финансирани разходите по приличен начин”, заяви президентът на КНСБ.

 

Интервюто може да гледате тук.