Любослав Костов пред БНТ: Трябва да се изсветли цялата верига на доставка

Категорично спекула има и производителите не я формират. Имаме пропуски в законодателството, дефицити. Страната ни няма законово установена дефиниция какво е спекула. Служебният кабинет има добри стъпки в тази посока, но редовното правителство трябва да приеме такова законодателство, което да не позволява такива надценки по веригата за доставка.

Това коментира в предаването на БНТ “Денят започва с Георги Любенов” Любослав Костов, главен икономист на КНСБ и директор на ИССИО.

По думите му, за да тръгнат цените на основните стоки надолу, Комисията за защита на конкуренцията трябва да работи ефективно и да излезе с данни.

КЗК може да санкционира. Ключовото е от производителя до щанда цялата верига на доставка да се изсветли. Яйцата поскъпнаха с между 50 и 80%, между 30 и 140 процента има поскъпване на отделни стоки. Толкова висока инфлация в България не е имало от 1998 година, допълни Любослав Костов и поясни, че според него тавани на цените не трябва да се правят.

Любослав Костов уточни, че е налице замразяване на политиката по доходите и затова редица сектори са останали недофинансирани. Масово българинът няма депозити, а бързи потребителски кредити, добави още той.

Интервюто може да се гледа тук