Славчо Петров, ФНСОХП, пред бТВ: Спекула при хранителните продукти има

Сигурен съм, че има спекула. Контролът, който трябва да осъществява държавата – от Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите, Българската агенция по безопасност на храните, трябва да е строг и редовен, а не кампаниен.

Това заяви председателят на Федерацията на независимите синдикални организации от хранителната промишленост д-р Славчо Петров в предаването “Тази сутрин” по бТВ.

Вчера вицепремиерът Христо Алексиев обясни, че има необосновани надценки и печалби при търговията на дребно сред повече от 600 проверки в хранителните вериги държавата установи, че има нелоялни търговски практики. В ефира на предаването бе посочено и че според синдикатите цените на стоките от производител до магазина скачат с 40-50%, а в някои случаи дори до 100%.

Според Петров трите най-съществени мерки, които трябва да се предприемат за регулирането на пазара са намеса на държавата чрез нейните контролни органи – КЗК, КЗП и БАБХ, насърчаване на българското производиство и таван на търговската надбавка.

Преработвателите на суровини показват какви разходи имат за производството на даден вид продукт. Но цената, която излиза от производителя, стигайки до щанда в големите търговски вериги и в по-малките магазини, нараства неимоверно много. Много пъти сме се допитвали до веригите, включително и вчера, да обяснят какви разходи калкулират в тази финална цена – за логистика и складове, за заплати, за търговска надценка. Отговорът е “Не сме длъжни да ви казваме”, каза председателят на ФНСОХП.

“Ние не говорим за таван на цените”, поясни той по въпроса дали подобна мярка би била ефективна. “Цената от производител флуктуира. Променя се цента на електроенергията, променя се и цената на крайния продукт. Ние говорим за надбавките”.