Огнян Атанасов пред БНР: Не протести, готови сме за стачка

Не протести, нашите хора са готови за стачка. Искаме редовен бюджет за цялата година, в който да се види ясна политика по доходите. Такъв бюджет нямаше. Сега се оказва дори, по думите на властимащите, че едва ли не социалните плащания са довели до изпразване на хазната. Виждаме всякаква липса на политика по доходите. Напротив – ще има замразяване на доходите в администрацията. Няма как да се съгласим с това.

Това каза вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов в предаването “Преди всички” по БНР.

Той посочи, че е изненадан от чутото вчера от финансовото министерство.

“Цялото общество беше изненадано. Няма да се учудя, ако тази сутрин има опашки пред банките, за да се сменят левове в евро във връзка с изказванията, че ще бъде променен курсът”, изказа мнението си Атанасов.

Според него без да сме осигурили парите за адекватна политика по доходите, не може да се преследва само дефицит под 3%. Той подчерта, че в бюджетите на половината страни в еврозоната има заложен дефицит по-голям от 3%.

По думите му рискът е замразяване на доходите и социалните плащания.

Относно данъчните предложения вицепрезидентът на КНСБ изрази увереност, че това ще доведе отново до увеличаване на цените на горивата и тока. В тази връзка всичките предложения на ЕК, които да дадат стабилност в цените на електроенергията, всъщност няма да имат никакъв смисъл.

Връщане на ДДС за горивата и тока пък според него означава, че ще се върнем на нивата на цените, на които бяха готови всички да протестират.

“Убеден съм, че в държавата има достатъчно резерви. Не бива да се съсредоточават само върху този дефицит от 3%”, смята Огнян Атанасов. Той отбеляза, че ние сме абсолютни шампиони по показателя дълг спрямо брутен вътрешен продукт.

На 3 април бюджетът ще влезе за обществено обсъждане, включително в тристранния съвет. На него КНСБ ще заяви позицията си, че ако няма адекватна политика по доходите, която да отговаря на съвременните икономически условия в страната, ще бъдат организирани протести и стачки, предупреди Атанасов.

Има изготвен проект за позицията ни в енергетиката, който ще бъде представен пред ЕК, коментира вицепрезидентът на КНСБ.

“Той е готов. На бюрото на министъра на енергетиката е. Очакваме всеки момент той да ни извика и да го приключим този документ, който не е съвършен. Той предлага различни решения към ЕК. Защо за нас е важно да отпаднат тези 40%. /…/ Последните документи, които ЕК даде, са насочени във връзка с развитие на ВЕИ сектора. Ние трябва да се насочим в тази посока и да сложим нещо адекватно на масата. Нека да бъде изчистен документът. За нас са изключително важни преговори, а те ще са много трудни. Трябва да направим предложения и да представим стратегия за развитие, която да не е свързана със скорошно затваряне на въглищни централи, което за нас ще бъде убийствено”.

 

Цялото интервю може да чуете тук.