Славчо Петров пред Bulgaria ON AIR: Търговските вериги изкривяват пазара

Съгласен съм, че за да се вземат мерки, трябва да се направи пълен анализ и да се тръгне от цената на рафта до цената на производителя. Изкривяването на пазара и крайната цена не идва толкова от производителя и преработвателя, а преди всичко от търговските вериги. В пазара има 4 субекта – производител, преработвател, търговец, потребител. От тях 3/4 са недоволни, единствено търговските вериги са доволни от ситуацията.

Това каза председателят на Федерацията на независимите синдикални организации от хранителната промишленост към д-р Славчо Петров в предаването “България сутрин” по Bulgaria ON AIR.

В края на тази седмица трябва да стартира сайтът, от който потребителите ще могат да се информират както за цените на храните в България, така и за цените в чужбина. Междувременно служебното правителство обяви, че ще въведе таван на надценките за около 100 продукта.

Петров е категоричен, че органите трябва да се задействат с проверките, които по негово мнение ще дадат добри резултати.

“Накрая сметката я плаща потребителят. С въвеждането на един таван на търговска надценка едва ли потребителят ще бъде потърпевш, достатъчно е търпял. А по отношение на качеството – доставчиците търпят, защото когато се опитат да се обадят и да кажат какви неравнопоставени клаузи има в договора между доставчика и голямата търговска верига, веригата “шамаросва” веднага по много елегантен начин. Или му намалява количествата, или асортимента, или излизат с мотива, че няма търсене на дадения продукт и заради това намаляват неговите доставки”, посочи председателят на ФНСОХП.

“Всички знаем, че когато отидем в голямата търговска верига, има всичко от “А до Я”. Същите тези вериги в другите страни обаче се държат подобаващо. Как така времето играе винаги в полза на големите търговски вериги? Когато преработвателите променят цената, която изкупуват от селскостопанския производител, те започват да плащат новата цена от следващия ден. Но в същото време в договора си те са задължени да пуснат предизвестие, например на 2 март, до голямата търговска верига. Само че тя не закупува по новите коригирани цени, а чака 29-30 март. През това време те твърдят, че трябва да тестват новата цена. И плащат по старата. А доставката, която са получили, продават на нова”, обясни д-р Славчо Петров.

 

Цялото интервю може да гледате тук.