Любослав Костов пред бТВ: Дефицитът трябва да е съобразен с адекватна политика по доходите

Да, трябва да има фискална консолидация, но когато базисните допускания без никакви политики говорят за дефицит от 6-7%, трябва да се опитаме да го намалим дотолкова, доколкото е приемливо и за домакинствата, и за бизнеса, за да има адекватна политика и за доходите, и инвестиционна политика, която да стимулира растежа. Не може да преследваме числови индикатори, без да мислим до какво ще доведе това в икономическата ни конюнктура. Иначе няма да има конвергенция към нищо.

Това каза в предаването “Тази сутрин” по бТВ главният икономист на КНСБ и директор на ИССИО Любослав Костов.

В доклада на министъра на финансите в Министерския съвет (документите са публични, има стенограми) никъде не се казва, че ще идва Международният валутен фонд или ще фалира държавата. Казва се, че трябва да има по-строга фискална консолидация от тази, която правехме до момента, за да спазим 3-процентната референтна стойност от Пакта за стабилност и растеж. В момента от 19 страни членки в Еврозоната 10 не спазват този критерий и за тази година са заложили дефицити от над 3 процента. Основният въпрос е защо се опитваме да бъдем по-големи католици от папата. Тези, които са писали правилата, сами не ги спазват, заяви той.

Любослав Костов посочи също, че синдикатите винаги са били против диференцираната ставка, а искат намаляване на общата такава.

Той коментира и намаляващото потребление и обясни, че това е резултат от замразяването на политиката на доходите, недофинансирането на много сектори и вдигането на цените.

Главният икономист на КНСБ заяви още, че България няма как да фалира, когато е с най-ниския дълг в Европа.

 

Цялото интервю може да гледате тук.