Пламен Димитров пред Нова Нюз: Инфлацията през последните 25 месеца е малко над 28%

Инфлацията през последните 25 месеца е станала малко над 28%, а доходите средно са пораснали с около 26%. Това коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров в студиото на предаването “Офанзива” по Нова Нюз.

С най-повишени цени са 20-те стоки, които българите купуват най-често, сред тях – хляб, мляко и месо. Те са поскъпнали с между 40% и 50%. “Затова доходите трябва да растат изпреварващо и по-нагоре”, категоричен е Димитров.

Според изчисленията на КНСБ, от 1 януари 2024 година минималната работна заплата трябва да бъде около 950лв – 960 лв. Дотогава трябва да има ново увеличение от 1- ви юли. И още – сметките показват, че нетният доход на едно тричленно семейство трябва да бъде малко над 2450 лв., “за да могат тримата души да се издържат по българските стандарти… Не да живеят добре, а прилично”, уточни Димитров.

По думите му единственият начин да се овладее инфлацията е да се генерира нов растеж.

Той коментира и новата платформа, в която потребителите могат да следят цените на продуктите в търговската мрежа. “Със сигурност би имало полза. Но това няма да свали цените. Може само да регулира поведението на потребителите. Това, което ще свърши работа е КЗК”, смята президентът на КНСБ.

 

Цялото интервю може да гледате тук.