Огнян Атанасов: Настояваме за навременно представяне на териториалните планове за справедлив преход

КНСБ настоява за навременното представяне пред Европейската комисия на териториалните планове за справедлив преход и ще участва със своята експертиза в изготвянето на окончателните им проекти. Това каза вицепрезидентът на КНСБ Огнян Атанасов на пресконференция днес.

Той посочи, че през последните дни сме свидетели на представянето на невярна информация, че България се отказва от средствата по Фонда за справедлив преход. Вероятно това се дължи на факта, че миналата година България информира ЕК, че ще продължи Програма „Развитие на регионите“ без Териториалните планове за справедлив преход и ФСП. Причината за това е, че страната ни не е готова с тях и това щеше да доведе до значително забавяне на стартирането на ПРР. Според ЕК България е загубила средства по Фонда дза справедлив преход единствено за 2022 г.

До края на юни тази година трябва да бъдат представени последните варианти на проектите на ТПСП на трите въглищни региона – Стара Загора, Перник и Кюстендил, за да може страната ни да се възползва от 70% от ресурса – 856 млн. евро. След това средствата трябва да бъдат изплатени до края на годината.

Това беше заявено и от представители на комисията пред проведения наскоро Комитет за наблюдение на Програма „Развитие на регионите“, която отговаря за управление на средствата по Фонда за справедлив преход. Беше посочено, че за комисията е много важно страната ни да получи средствата, които са насочени към инвестиции в нисковъглеродна икономика и разкриване на нови работни места. Представителите на ЕК и МРРБ заявиха, че още през месец април ще започнат срещи със заинтересованите страни в регионите, за да се обсъдят мерките и действията по управление на средствата от фонда. За нас е важно обсъжданите мерки да бъдат в синхрон с измененията в ПВУ и с актуализацията на Интегрирания план за енергетика и климат, каза Атанасов.

Изготвянето на териториалните планове и за трите региона премина през широко обществено обсъждане, различни варианти бяха обсъдени с Комисията и преработени съгласно направените бележки. КНСБ нееднократно изрази своето несъгласие последните проекти на ТПСП да се обвързват с приетото в ПВУ изискване за намаление с 40% на емисиите в енергетиката до 2026 г. в сравнение с 2019 г. Категорично възразихме също така срещу посочените в плановете закриване над 20 хил. работни места до 2026 г. и липсата на всякаква стратегия за разкриване на нови работни места. В тази връзка КНСБ е представила мерки, които съответстват на разбирането ни за справедлив плавен преход и отчитат съвременните предизвикателства пред въглищните региони, посочи още Атанасов.