“Алкомет” стана инвеститор на годината

Производителят на алуминиеви валцови и пресови продукти “Алкомет” взе голямата награда “Инвеститор на годината” за 2022 г.

Събитието, организирано от Българската агенция за инвестиции, се проведе вчера за 17-и път. Конфедерацията на независимите синдикати в България бе сред участниците в журито, което определи най-значимите инвестиционните проекти за миналата година в девет категории: „Инвеститор на годината“; „Инвестиция на зелено“; „Инвестиция в разширяване на бизнес“; „Инвестиция в иновативен бизнес“; „Инвестиция в човешки капитал“; „Успешен стартъп“; „Община в България с най–много инвестиции“; „Будител“; „Национална кауза“.

Статуетката за “Инвеститор на годината” беше връчена от президента на България Румен Радев на Фикрет Индже, мажоритарен собственик на “Алкомет” АД и почетен председател на Българо-турската търговско-индустриална камара.

Дружеството, в което КНСБ има голяма синдикална организация и силен Колективен трудов договор, благодарение на доброто социално партньорство, е най-големият български производител на алуминиеви валцови и пресови продукти, с над 40 годишна история. На площ от 370 000 кв.м. в град Шумен се извършва целият цикъл на производство – от леене на заготовки и рулони до студено валцоване, пресоване и механична обработка на профили, с годишен капацитет от 100 000 т. Най-мащабната инвестиционна програма до момента, за над 89 млн. лв., се реализира през 2020 г., благодарение на която компанията е увеличава производствените си капацитети в двата основни цеха. В пресов цех се внедрява 2500 тонна преса, а в изцяло новия “Валцов цех 2″ заработва ново поколение студено валцов стан, на немската компания SMS GROUP. Благодарение на тези инвестиции, компанията изцяло модернизира производствените си процеси, подобрява качеството на продуктите и разкрива 154 работни места в област Шумен.

Нов цех за механична обработка на профили е успешно въведен в експлоатация в „Алкомет” АД през 2021 г. Инвестицията е на стойност 13,5 млн. лв., като новото оборудване позволява на компанията да произвежда алуминиеви компоненти, които се влагат в електрическите автомобили. Новият цех е разположен на 4100 кв. м площ и разполага с оборудване от най-висок клас за извършване на широка гама от довършителни операции като фрезоване, щанцоване, пасивиране, вибрационно шлайфане и монтаж на компоненти.

Нова инвестиция за над 300 млн. лв. за производство в авиацията ще започне тази година компанията, каза Фикрет Индже. Той припомни, че миналата година са стартирали износ и за САЩ, който вече е достигнал 48 млн. долара.

Министърът на туризма Илин Димитров награди кмета на Бургас Димитър Николов за „Община в България с най- много инвестиции за 2022 г.“ Наградата е за рекордните 490 млн. лв. инвестиции за миналата година, с които са разкрити над 1000 нови работни места – 280 в здравеопазването, над 300 в ИТ сферата и над 380 в производството. Най-голяма част от инвестициите – 265 млн. лв., са във високотехнологични производства. В Бургас вече има няколко индустриални зони, но те вече не стигат и затова се работи за разширяването им с нови 600 дка.

„Привилегия е да получа наградата от министъра на туризма, защото освен производството се стремим да развиваме и туризма. Предстои топло лято с много събития и фестивали“, обърна се към публиката с покана да посетят града кметът Димитър Николов.

Победител в “Инвестиция в разширяване на бизнеса” стана производителят на авточасти “Витте Аутомотив България”. Анатоли Симеонов, мениджър отдел „Производствен инженеринг“, получи награда от министъра на икономиката Никола Стоянов.

Три компании бяха отличени за “Устойчив бизнес. Методи Стоянов, директор производство в “Карлсберг България”, взе награда от зам.-министъра на иновациите Стефан Савов. Вторият победител е “Либхер Хаусгерете Марица”, част от производствената група за хладилници и фризери “Либхер”. Цоньо Михайлов, директор продажби за Югоизточна Европа, получи статуетка от министъра на отбраната Димитър Стоянов. Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев пък награди третия победител в категория “Устойчив бизнес” – “Теклас България”. Отличието прие Георги Георгиев, пълномощник на изпълнителния директор на компанията, произвеждаща автомобилни компоненти.