Пламен Димитров пред бТВ: Без бюджет още от утре сме в режим на свободно падане

Без бюджет още от утре сме в режим на свободно падане. Досегашният действаше до края на март. Това е голям проблем за страната. В бюджета са концентрирани много интереси. От енергийните помощи за бизнеса през парите за всички системи – здравеопазване, образование и т.н. Друга важна тема за нас е Пленът за възстановяване и устойчивост и предоговарянето на ангажимента за намаляване на въглеродните емисии от въглищни централи. Без устойчиво правителство няма кой да преговаря с България по този въпрос.

Това коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров по бТВ по повод провеждането на изборите за 49-о Народно събрание на 2 април.

“С тези 500 милиона лева, които се изхарчиха за избори през последните две години, можеше да се помогне на много сфери в държавата. С половин милиард могат да бъдат увеличени доходите на работещи в здравеопазването с 20%”, посочи лидерът на конфедерацията.

524 млн. лева пък е нужното увеличение на заплатите на учителите, добави той, като подчерта, че такова бе обещано от всички политически партии по време на 48-ия парламент – 125% от СРЗ за страната да бъде възнаграждението на педагозите. “Тези пари, които изхарчихме, можеше да отидат в някое от тези направления, които наистина изпитват нужда от средства”.

Президентът на КНСБ изрази надежда за сформирането на правителство. “Хората чакат решения буквално в следващия ден”, заяви той.

Димитров коментира и възможностите за съставяне на редовен кабинет. По думите му при хипотезата за 6 парламентарни групи би могло да се сформира правителство, което да бъде политически подкрепено от по-широк кръг партии. Но според него най-голяма вероятност има за съставяне на експертен кабинет.