До 15 април е регистрацията за участие в XX Детски етнофестивал

Продължава регистрацията за участие в 20-ия юбилеен международен детски етнофестивал ”Децата на Балканите – с духовност в Европа“, който ще се проведе на 31 май и 1 юни в село Минерални бани.

Фестивалът се организира от КНСБ и Благотворителен фонд “Проф. д-р Желязко Христов“, община Минерални бани е съорганизатор.

Регистрацията на участниците става през сайта на фестивала на адрес: https://fond-knsb.com.

Крайният срок е 15 април. Целта на фестивала е съхраняване автентичната култура на етносите от региона, нейното отражение в общото европейско културно пространство и принос към поддържане културното многообразие на Европа и света. Основната идея е създаване на възможности за развитие потенциала на децата, за изява и откриване на млади таланти в областта на музикалното и танцово изкуство, както и поощряване интеграцията на деца със специфични потребности.

На 31 май 2023 г. от 10 ч на Летния театър в Минерални бани ще се открие 20-ти Юбилеен международен детски етнофестивал. Празникът ще продължи до следобедните часове на 1 юни, когато ще се проведе заключителен галаконцерт. В него ще вземат участие деца от различни етноси и региони на България и чужбина. До момента има записани участия от Босна и Херцеговина, Грузия, Индия, Молдова, Румъния, Северна Македония, Сърбия и Турция.

По време на фестивала народната певица Нели Андреева ще проведе майсторски клас с деца. Ще разучават песни, които ще представят на галаконцерта. Нели Андреева е дългогодишен солист на НФА „Филип Кутев“, създател и диригент на Хор „Нуша“, преподавател в Национална музикална академия “Проф. Панчо Владигеров“.

През двата дни ще има и представяне на традиционни български художествени занаяти, със съдействието на Задругата на майсторите на народните художествени занаяти.

Интервю за Етнофестивала с Рени Джагалова, секретар на БФ “Проф. д-р Желязко Христов”, можете да чуете тук.